U Ferariju nisu preterano srećni uprkos dva podijuma


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 14.05.2016.


U Ferariju nisu preterano srećni uprkos dva podijuma

©Formula1.com

Nakon što je pao iza Fetela tokom zamene pneumatika, Rikardo je pokušao da ga napadne na stazi u više navrata, tokom poslednje deonice. Najbolja prilika desila se u krugu 59. kada je Rikardo projurio sa unutrašnje strane, ali je na ulazu u krivinu otišao preširoko i naterao Fetela da ode skroz u levu stranu. Vozač Ferarija je nakon krivine preoteo treće mesto i zadržao ga do kraja.

Nakon dešavanja na stazi, Fetel je radiom javio svom timu: "Da ga nisam izbegao, zakucao bi se u mene! Šta mi to ovde radimo, trkamo se ili igramo ping pong?"

Nakon trke, Fetel je ipak izjavio kako je to bilo fer trkanje od obojice vozača, ali je ostao pri stavu da je zamalo došlo do incidenta.

"Bilo je čupavo i veoma blizu u krivini 1 i da se nisam pomerio, došlo bi sigurno do kontakta. Jednostavno, bio sam uzbuđen, jer da nisam odreagovao na njegov potez, to bi se desilo", rekao je. 

"Naravno da je to deo trkanja, pogotovo jer mu je to bila jedina šansa za preticanje, pošto sam imao loš izlaz na pravac i on je pokušao to da iskoristi. Nekoliko puta me je napadao i bilo je zabavno braniti poziciju i podijum i srećan sam što sam uspeo. Pritisak je prošao nakoš što mu je pukao pneumatik 2 kruga pre kraja".

Fetel je trku završio na trećem mestu, ali su i on i Rikardo mnogo izgubili posle odluke tima da ih prebaci na strategiju sa 3 zaustavljanja, pošto su prva dvojica uspela da završe trku sa samo 2 promene pneumatika. Izjavio je kako je ovo bila interesantna trka, da su sve pokušali kako bi bili ispred i iznenadilo ga je koliko je superiorna strategija sa dva zaustavljanja. 

Finac u drugom sedištu je ostao razočaran iako je trku završio na sjajnom drugom mestu što mu je donelo drugu poziciju na generalnom plasmanu vozača. Kimi je kroz cilj prošao iza Maksa Ferstapena, pošto su obojica pobedili svoje timske kolege sa strategijom od dva zaustavljanja. Raikonen je imao zaostatak od samo 0.616 sekundi, što je najbliže pobedi od njegovog povratka u Ferari 2014. godine.

"Iskreno sam srećan zbog Maksa, ali sam razočaran zbog svog rezultata. Dali smo sve od sebe nakon loših kvalifikacija i slabog starta, tako da je ovo pozitivan rezultat", rekao je ledeni.

"Pokušavao sam i pokušavao, smanjivao sam zaostatak za Maksom, ali kako mu priđem, počnem da gubim prianjanje u krivini, te nisam nikad bio dovoljno blizu da ga obiđem. Nakon kvalifikacija, uzeli bismo drugo i treće mesto da nam je neko ponudio, ali sada sam razočaran jer smo imali šansu da pobedimo."

Raikonen je sada drugi na generalnom plasmanu vozača, 39 bodova iza vodećeg Rozberga i 4 ispred Hamiltona, ali još uvek nije zadovoljan sa pozicijom Ferarija.

"Nakon događaja sa Mercedesom u prvom krugu, ovo nije idealan rezultat. Uzeli smo poene i idemo dalje, ali treba još da radimo kako bismo doveli Ferari tamo gde zaslužuje, na vrh!", završio je Kimi.