Katastrofa za Mercedes u Španiji


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 14.05.2016.


Katastrofa za Mercedes u Španiji

©F1.com

Katastrofa za Mercedes u Španiji. Start iz prvog reda koji je obećavao nova 43 boda za tim i mirnu trku, bar što se napada od strane konkurenata tiče, pretvorio se u debakl nako samo četiri krivine.

Nakon nešto lošijeg starta za Hamiltona, Rozberg je uspeo da se probije napred i povede trku još od prve krivine. Nemac je zauzeo trkačku liniju u drugoj, a zatim nešto sporije prošao kroz treću, dok je Hamilton otišao šire kako bi uhvatio što vreću brzinu. Na pravcu između krivine tri i četiri sustigao je Rozberga koji mu je instiktivno zatvorio put sa desne strane, ne ostavljajući mu prostor za prolazak. Britanac je morao van staze, na travnati deo, da bi odmah potom izgubio kontrolu nad bolidom, otklizavajui desnim bočnim delom natrag na stazu. Klupskog kolegu Rozberga "sustigao" je na kočenju za krivinu četiri. Udarac je lansirao Rozberga u peščanu zamku, dok je Hamilton bio nemoćni posmatrač udesa još od gubitka kontrole nad bolidom pri izletanju na travu.

 

Oba vozača sa kacigama na glavi i spuštenim vizirima otišli su do prostorija tima u kojima je obavljen razgovor još u toku trke.

Niki Lauda je krivicu većim delom pripisao Hamiltonu, ali je za njega, naroćito nakon jutoršnjeg upozorenja, ovakvo ponašanje oba vozača Mercedesa, neprihvatljivo.

Toto Volf je dao diplomatsku izjavu medijima, navodeći da se ovakve stvari desavaju i da je sada na timu i vozačima da situciju razreše i preduprede sličan događaj na narednim Velikim nagradama.