Pireli istražuje Fetelov gumi defekt


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 12.11.2011.


Pireli istražuje Fetelov gumi defekt

©

Fetel je vodio do prve krivine i nedugo zatim izleteo napolje zbog izduvavanja zadnjeg desnog pneumatika, koje je potom prouzrokovalo oštećenja vešanja i ostalih delova RB7 bolida.

"Izgleda da danas nije imao sreće. Guma je izgledala dobro u prvoj krivini, a onda smo iznenada mogli da vidimo brzi gubitak pritiska. Mislim da je oštećenje vešanja nastalo posle ukopavanja felne u zemlju kada se bolid vrteo van staze. Oštećenja su bila ozbiljna i bilo je nebezbedno nastaviti trku", rekao je Kris Horner, šef Red Bula.

Horner je potvrdio da je Fetel vozio istom linijom kao i obično i naveo sumnju da su ostaci od uvodne trke nižih serija, koja je prethodila F1 trci, logično i najverovatnije objašnjenje cele situacije.

"Cela situacija pomalo je frustrirajuća jer je Seb odradio neverovatan posao na kvalifikacijama juče, odvozio jedan od najboljih kvalifikacionih krugova u karijeri i osvojio pol. Okrutna sreća je odustati na ovakav način."

Šef Pireli motosporta, Pol Hemberi, izjavio je da su posle trke prošetali po pisti sa Fetelom u nadi da će pronaći ostatke na stazi koji bi upućivali na razlog šta je moglo da proizvede pucanje pneumatika. Takođe, Pireli je u stalnom kontaktu sa Red Bulom oko ovog pitanja i pronalaženja zaključka i objašnjenja za celu situaciju.

"Bio je to set guma koji je prošao kvalifikacije i to prilično agresivne, tako da niko nije očekivao da guma tako spadne sa felne. Radićemo do kasno i ako ne budemo imali sve potrebne instrumente za analizu poslaćemo gumu u Milano i pokušati da nađemo neke odgovore. Moramo uzeti u obzir da je prešao priličnu distancu sa probušenom gumom i da je to ustvari izazvalo oštećenje vešanja. Guma se obmotala oko vešanja i praktično ga pokidala. Sve to čini jednu veliku torbu delova koja otežava analizu, zato moramo imati sve činjenice na umu",rekao je Hemberi.