Rozberg pobednik VN Rusije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 30.04.2016.


Rozberg pobednik VN Rusije

©MercedesAMGF1

Mercedesi na pozicijama 1 i 2, Raikonenov 82. podijum u karijeri, bio bi kratak rezime ishoda trke.

Međutim, ono što je obeležilo trku dogodilo se odmah nakon starta - Fetel je opet imao kontakt sa Kvjatom. Nemac je ovoga puta izvukao deblji kraj i nakon dva kontakta sa vozačom Red Bula završio u barijeri.

Rozberg je poveo trku, praćen Botasom koij je odlično startovao i Raikonenom iz Ferarija. Iza njega su bili Masa i Fetel koga je sustizao Kvajt.

Vozač Red Bula na kočenju je udario u zadnji kraj Fetelovog Ferarija, da bi potom u velikom zavoju opet sustigao vozača Skuderije i "dovršio posao". Istina, Fetel je išao nešto sporije, verovatno usled probušenog pneumatika, pri prvom kontaktu. Kvjat se po drugi put zakucao u zadnji kraj Fetelovog Ferarija, koji se nakon toga okrenuo i nekontrolisano završio u barijeri.

Iza njih, takođe je došlo do kontakta. Esteban Gutijerez udario je Nika Hilkenberga koji je potom odustao iz trke.

U boks su potom otišli Kvjat, Rikardo, Gutijerez na popravke bolida. Perez morao na promenu guma usled pucanja zadnjeg pneumatika pri kontaktu u gužvi na startu, a Harijanto je odusato usled oštećenja bolida.

Kvjat je zbog incidenta zaradi kazn stani-kreni u iznosu od 10 sekundi, a Gutijerez prođi-kroz boks.

Nakon restarta Rozberg je držao vođstvo gradivši prednost, dok se hamilton probijao na vrh uz borbe sa Raikonenom i Botasom. Vozač Vilijamsa odolevao je napadima Mercedesovog asa, čak je uspeo da se i posle odrađenog servisa vrati ispred ali je potom u jednom od sledećih napada konačno popustio prepustivši drugo mesto. Nakon toga i Raikonen je uspeo da se nakon servisa nađe ispred Botasa. 

Poredak - Rozberg, Hamilton, Raikonen, Botas, Masa, ostao je nepromenjen do kraja trke. Rozberg je pobedom uspeo da napravi razliku od 42 boda nad Hamiltonom i tako se učvrsti na prvom mestu.

Razlika je možda mogla biti i veća jer je Hamiltonu javljeno da uspori usled problema sa pritiskom vode.

Raikonen se 82. put u karijeri popeo na podijum, za jubilarni 700-ti podijum Feraija u Formuli 1.

Vilijamsi su zauzeli pozicije 4 i 5. Iako bez podijmua Botas i Masa su ovim rezultatom dali novi zamah timu koji je ispod očekivanih performansi za ovu sezonu.

Šesto mesto osvojio je Fernando Alonso u Meklarenu. vozač tima iz Vokinga prekinuo je neslavni niz od devet trka bez bodova. Da se sreća uz nešto bolje performanse konačno nasmešila Meklarenu, potvrđuje i deseto mesto za Džensona Batona.

Pored Alonsa i Batona, prve bodove osvojili su i sedmoplasirani  Magnusen za fabrički tim Renoa, kao i Perez iz Fors Indije. Između njih našao se već standardni osvajač bodova za debitantski tim Has, Roman Grožan.

Prvi van zone bodova je Danijel Rikardo. Naime Sajncu je dodato 10 sekundi kazne zbog guranja Palmera van staze, pa se uz dodato vreme našao na poziciji 12. Palmer u drugom Renou je na poziciji 13, praćen Eriksonom i Kvjatom.

Na poziciji 16 je Nasr koji je takođe zaradio kaznu od 5 sekundi zbog nepoštovanja instrukcija direktora trke. Trku su završili još i Gutijerez i Verlajn.

Maks Ferštapen je odustao sredinom trke usled problema sa agregatom na njegovom Toro Rosu.

 

Rezultati Velike nagrade Rusije:

1 Niko Rozberg Mercedes 1:32:41.997

2 Luis Hamilton Mercedes +25.022

3 Kimi Raikonen Ferari +31.998

4 Valteri Botas Vilijams +50.217

5 Felipe Masa Vilijams +1:14.427

6 Fernando Alonso Meklaren +1 krug

7 Kevin Magnusen Reno +1 krug

8 Roman Grožan Has +1 krug

9 Serhio Perez Fors Indija +1 krug

10 Dženson Baton Meklaren +1 krug

11 Danijel Rikardo Red Bul +1 krug

12 Karlos Sajnc Toro Roso +1 krug

13 Džolion Palmer Reno +1 krug

14 Markus Erikson Zauber +1 krug

15 Danil Kvjat Red Bul+1 krug

16 Felipe Nasr Zauber +1 krug

17 Esteban Gutijerez Has +1 krug

18 Paskal Verlajn Manor +2 kruga

Trku nisu završili

Maks Ferštapen Toro Roso motor

Sebastijan Fetel Ferari udes

Rio Harijanto Manor udes

Niko Hilkenberg Fors Indija udes