Velika nagrada Abu Dabija : Najava


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 09.11.2011.


Velika nagrada Abu Dabija : Najava

©

U kalendaru je ova staza imala svoju premijernu trku 2009. godine, čiji je dizajner kao i svih ostalih novih staza, Herman Tilke. Staza je kombinacija Monaka i Valensije gde je jedan deo ulični, dok je drugi deo sličan 'O Ružu' na Spa Frankoršampu sa deonicima na kojima se može postići brzina do 320km/h. Vozi se 55 krugova, dužina kruga je 5 554m, a vladar staze je šampion Sebastian Fetel, koji drži i najbrži krug trke u vremenu 1:40.279.

Staza ima devet desnih i jedanaest levih krivina i jedna je od staza na kojoj se vozi suprotno kazaljkama na satu. Stazu takođe karakteriše i neverovatno osvetljenje, koje omogućava jednostavan prelaz iz dana u noć, bez problema za vozače. Izlazak iz pit lejna leži pod zemljom, po izlasku iz boksa vozači idu ka tunelu, prolaze ispod staze i izlaze na površinu.

Postoji 50 000 sedišta za gledatelje i sve tribine su natkrivene.

Pored toga Ferari je otvorio svoj zabavni tematski park na 200 000 kvadratnih metara kraj staze. Posetioci će moći da uživaju u oko 20 atrakcija, od kojih je verovatno najzanimljiviji rolerkoster 'Formula Rosa' koji će se kretati brzinom od 240 km/h. Slike su neverovatne, pa ako neko planira na ovaj Gran pri, nemojte propustiti ovaj jedinstven doživljaj, bili ljubitelji Ferarija, Meklarena, Red Bula ili bilo koje druge ekipe.

Prošle godine se na stazi odigravala prava drama, zadnja trka u sezoni, a u igri su bila četiri vozača za osvajanje naslova svetskog prvaka, Fetel, Alonso, Veber i Hamilton. Iako je Špancu bilo dovoljno četvrto mesto za osvajanje naslova, završio je sedmi, jer nije uspeo da reši enigmu zvanu Vitalij Petrov, te je naslov otišao Sebastianu Fetelu. Iako ove godine već sad znamo ko je svetski prvak, nadamo se da ćemo uživati u zanimljivoj trci.