Nakon kontakta, Ferari ipak do podijuma


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 16.04.2016.


Nakon kontakta, Ferari ipak do podijuma

©FerrariF1

Vozači Ferarija su startovali iz drugog reda, Kimi sa trećeg a Fetel sa četvrtog mesta. Tokom kvalifikacija su pokazali da imaju dobar tempo i očekivala se velika borba za podijum, međutim, za drugačiji ishod se pobrinuo start trke. Već u prvoj krivini, dva crvena vozača su imala dodir, čiji je ishod bio polomljeno prednje krilo i oštecen prednji desni pneumatik kod Kimija i oštećenje prednjeg stabilizatora kod Fetela. Šteta je donekle ublažena sigurnosnim vozilom, koje je izašlo u trećem krugu zbog puno krhotina.

Fetel ističe kako je kontakt koji se desio u prvom krugu, na kraju krajeva, čist trkački incident. Dodaje, takođe, da mu je veoma žao zbog toga, jer nije lep osećaj kada se to desi između dva automobila iste boje.

"Gledavši iz moje perspektive, jednostavno nisam imao gde da odem, bio sam u sendviču između Kimija i Danila. To je velika šteta, pošto su uništene i moja i njegova trka. Na kraju, ipak smo zadovoljni što smo uspeli da nastavimo trku, a u tome nam je dosta pomoglo sigurnosno vozilo."

"Kimi je otišao preširoko jer je imao blokadu u prvom skretanju, ja sam pokušao da ga obiđem sa unutrašnje strane, a to je isto Danil pokušao da uradi meni. On je imao dosta bolji start i pokušao je isti potez. Kimi mi je došao sa leve strane, Kvjat sa desne odnazad i inicijalno sam odreagovao na njegov potez. Pokušao sam da se povučem, pustio sam gas i stisnuo kočnice, ali nije bilo šanse da se sklonim te sam imao kontakt sa Kimijem. To je velika šteta, automobili su nam bili oštećeni, ali kao tim smo pokazali veliki povratak. Stabilizatori su uspešno zamenjeni tokom sigurnosnog vozila i nismo izgubili previše vremena."

"Sve u svemu, imali smo odličan tempo, dobru strategiju i fantastične pit stopove, ne mogu da tražim više od drugog mesta nakon onako lošeg starta. Nadam se da ćemo u Rusiji imati mirniju trku", izjavio je Fetel posle trke.

Kimi Raikonen priznaje da peto mesto nije toliko katastrofalno, nakon kontakta sa timskim kolegom u prvom zavoju. Ovo je definitivno uništilo Kimijeve velike šanse za podijum, ali je ipak uspeo da ostvari značajan povratak, dva mesta ispred Luisa Hamiltona.

"Nisam imao sreće sa sudarom i to je šteta", rekao je Raikonen. "Ostao sam bez prednjeg krila a takođe je oštećena u guma, ali smo uspeli da dovezemo auto do boksa i krenemo ponovo. Moja trka je već tada bila manje-više uništena, tako da sam pokušao da izvučem što više iz nje. Na početku sam se zaglavio u gužvi, ali kasnije sam uspeo da napredujem ponovo."

Kimi priznaje da mu se Fetel iskreno izvinio nakon trke, ali dodaje da to ne menja stvari da je ovo još jedna propuštena prilika za Ferari.

"Očigledno je da mu je žao, to je i rekao, ali to ne menja ono što se desilo. Siguran sam da nije bilo namere u tom potezu i nije idealno ni za mene ni za tim, ali nekad se to desi, sve je to trkanje. Ovaj put sam ja platio cenu, ali nije tako strašno na kraju. Hteli smo mnogo više od ove trke, ali i ovo je bolje nego ostati bez poena."

Kada je Kimi obišao Hamiltona u krivini šest, krajem trke, čule su se glasne ovacije fanova u Kini, kojim Finac ima mnogo. Upitan da li ih je čuo, Kimi je odgovorio: "Ne, nisam zaista. Nije cilj samo obići Luisa, nego je cilj izvući maksimum iz trke svaki put, obići što više ljudi ispred sebe, a ovoga puta, on je bio jedan od njih", zaključio je Finac.