Rozberg rutinski do druge pobede u sezoni


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 02.04.2016.


Rozberg rutinski do druge pobede u sezoni

©Formula1.com

Ferari je, nakon otvaranja sezone, polagao velike nade u ovu trku, pošto su se konačno približili Mercedesu po performansama i pokazali da će ove sezone biti dostojni izazivači. Međutim, nade su im srušene i pre početka trke. Tokom kruga za zagrevanje, velika količina dima je krenula iz bolida Sebastiana Fetela, te je Nemac parkirao svoj auto i pre početka trke.

Prvi krug, prva krivina, mnogo dešavanja. Rozberg je brzo preuzeo vođstvo i potisnuo klupskog kolegu na drugo mesto. Iz trećeg reda, Valteri Botas kao da je poleteo sa starta, brzo prošavši pored trojice vozača, izazvao je Luisa Hamiltona već u prvoj krivini. Nakon kraće vožnje točak uz točak, desio se kontakt sa Hamiltonom i Rikjardom sa zadnje strane, čiji je epilog bio pad Hamiltona na osmu poziciju sa oštećenjem bolida na desnoj strani, kao i oštećeni prednji stabilizatori kod Botasa i Rikjarda. 

Sličnu sudbinu su imali i vozači tima Fors Indija, jer su i Hilkenberg i Perez do kraja drugog kruga promenili prednje stabilizatore, što ih je, uz još manja oštećenja bolida, koštalo bodova.

Nakon nekoliko krivina, stanje se stabilizovalo. Trku je mirno vodio Rozberg, dok je Kimi bio drugi. Nakon konsultacija, sudije su odlučile da je Botas kriv za incident na početku, te je u krugu 10 bio kažnjen prolaskom kroz boks. Dva kruga ranije, Baton je parkirao svoj automobil, dok je istu stvar ponovio Palmer nekoliko krugova kasnije.

Rozberg je pred sobom imao čistu stazu, što je uspeo da iskoristi na najbolji mogući način. Za 15 krugova povećao je prednost ispred drugoplasiranog za čak 5.5 sekundi, pa je do 20. kruga imao velikih 12+ sekundi u odnosu na Raikonena, dok je Hamilton imao konstantno kašnjenje od 8 sekundi za Fincem.

Kako su vodeći imali prilično konstantna vremena, Mercedes je pokušao da pomoću "undercut-a" smanji razliku Hamiltona za Kimijem. Sa samo 2 kruga razlike, nakon obavljenih zamena pneumatika, razlika se smanjila na 2 sekunde, ali borbe na prve 3 pozicije nismo videli do kraja trke.

Sa druge strane u sredini karavana se sve vreme odvijala prava bitka. Odlične nastupe smo gledali kod nekoliko vozača, a najviše su iznenadila nova imena u Formuli 1. Erikson je imao nekoliko zapaženih odbrambenih poteza braneći svoju poziciju. Vandorn je imao sjajni debitantski nastup za Meklaren a naročito se ističe obilaženje Pereza prilikom borbe u krivinama 10 i 11, što je na kraju krunisano osvojenim 10. mestom i jednim bodom za tim iz Vokinga. Paskal Verlajn je opravdao poverenje koje mu je pružio Manor i zasluženo stigao do 13. pozicije.

Šlag na tortu predstavlja današnja vožnja visprenog Romana Grožana i mnogi će se složiti da je on vozač dana na ovogodišnjem nastupu u Bahreinu. Današnjim borbama, obilaženjima i na kraju petim mestom, Francuz je pokazao da uspeh na prvoj trci sezone nije bio slučajnost, te da se debitantskom timu Has smeše novi uspesi i bodovi.

Nakon karirane zastave, ostaje upisana nova pobeda za Rozberga, ukupno 16. u karijeri, čime se izjednačio sa Stirlingom Mosom po broju pobeda. Inače karakteristišno za Stirlinga Mosa je da je vozač sa najviše pobeda bez osvojene titule. Nakon trke, Kultard je šaljivo sugerisao da su svi vozači, koji su do sada vezali 5 pobeda u nizu postali šampioni. Sigurni smo da bi Rozberg voleo da nastavi tu tradiciju.

Rezultati Velike nagrade Bahreina:

1 Niko Rozberg - Mercedes 1:33.34.696
2 Kimi Raikonen - Ferari +10.282
3 Luis Hamilton - Mercedes +30.148
4 Danijel Rikardo - Red Bul +62.494
5 Roman Grožan - Has +78.299
6 Maks Ferštapen - Toro Roso +80.929
7 Danil Kvjat - Red Bul +1 krug
8 Felipe Masa - Vilijams +1 krug
9 Valteri Botas - Vilijams +1 krug
10 Stofel Vandorn - Meklaren +1 krug
11 Kevin Magnusen - Reno +1 krug
12 Markus Erikson - Zauber +1 krug
13 Paskal Verlajn - Manor +1 krug
14 Felipe Nasr - Zauber +1 krug
15 Niko Hilkenberg - Fors Indija +1 krug
16 Serhio Perez - Fors Indija +1 krug
17 Rio Harijanto - Manor +1 krug

Trku nisu završili:

Karlos Sajnc - Toro Roso
Esteban Gutijerez - Has
Dženson Baton - Meklaren
Džolion Palmer - Reno
Sebastijan Fetel - Ferari