Rebrendiranje konačno rešava konflikt


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 31.10.2011.


Rebrendiranje konačno rešava konflikt

©

Marusija Virdžin će tako postati samo Marusija. Tim koji je osnovao Ričard Brenson dobio je ruskog proizvođača sportskih automobila kao sponzora na osnivanju. Prošle godine Marusija koja tesno sarađuje sa Kosvortom, otkupila je deo tima i ušla sa još većim kapitalom. Pri ulasku u suvlasništvo tim je promenio i zastavu pa je tako od ove sezone ekipa pod bojama zastave Rusije. Virdžin će ostati posveće razvoju i suvlasništvu ali sa manjim ulaganjem, a njegovi logotipi ostaće na bolidu tima. Ekipa bi trebala imati najmanje problema pri aplikaciji za promenu imena.

Tim Lotus koji je ove godine otkupio Kejtrem trebao bi da promeni ime kako bi što bolje prezentovao brend. Posle sudskog procesa vlasniku tima Toniju Fernadezu dosuđeno je da plati oštetu Lotus Grupi zbog štete nanete kršenjem ugovora o korišćenj imena brenda u sezoni 2010. Sa druge strane tim je dobio pravo na ime Tim Lotus za čije povlačenje iz upotrebe je tražio više od 10 miliona dolara pre početka sezone od druge zainteresovane strane Reno Lotus GP-a.

Lotus Reno GP postaće samo Lotus, pošto je Reno izašao iz suvlasništva i postao samo dobavljač motora tokom tekuće sezone. Ovo odgovara francuskom gigantu jer sa druge strane ima Red Bul sa kojim tesno sarađuje i koji je trenutno lider Formule 1. Takođe, proizvođač sada snabdeva četiri tima na gridu pa će svoje snage moći da usresredi na saradnju sa "Red Bulom, Lotusom, Vilijamsom i Kejtremom", kako bi se timovi trebali zvati sledeće sezone ako do svih najavljenih promena dođe.

Naravno timovi za promenu trebaju većinu na sastanku F1 komisije. Još jedan problem kod promene je to što ako se želi promena može se izvršiti bez većine ali onda se gubi pravo na novac od prava koje u slučaju Lotus Reno GP-a ove godine iznose više 40 milina eura.

Iza svega stoje poslovni razlozi od strane svih zainteresovanih, a poenta sastanka komisije je da se obrazloži promena.

Cela stvar trebala bi da dobije pozitivasn ishod, a za to je potrebno ubediti 26 članova komisije i dobiti 18 glasova.

Ono što je poznato je da Zauber, Ferari i HRT imaju svoje razloge da sam proces što više otežaju zainteresovanim za promene. Po njihovom mišljenju treba zaustaviti što previše laku promenu imena koja šteti F1 brendu, a i njihovim budžetima naravno.