Novi sistem kvalifikacija odložen do Španije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 26.02.2016.


Novi sistem kvalifikacija odložen do Španije

©

Poslije važnih sastanaka Strateške grupe i Komisije F1, gde se govorilo o budućnosti sporta, FIA se izjasnila kako želi uvesti novi sistem kvalifikacija, i to odmah početkom nove sezone. Međutim, Eklston pojašnjava kako je potrebno vreme da se pripreme programi i da se treba pobrinuti za ispravno funkcioniranje, a do tad će Formula 1 koristiti trenutni sistem kvalifikacija.

“Nove kvalifikacije se još neće održavati jer ne možemo pripremiti sve na vrijeme. Trebalo je početi odmah početkom sezone, ali to nije moguće jer softver nije spreman. Tako da će nove kvalifikacije biti verovatno tek u Španiji. U Australiji će biti stare kvalifikacije. Softver mora biti napravljen, a to nije baš lako,” rekao je Ekeston.

Novi sistem kvalifikacija nije doneo neko pozitivno odobravanje timova i vozača te oni smatraju kako subotnji kvalifikacijski trening nije trebao biti menjan. Englez je ranije izjavio kako je imao još radikalnije planove da “začini" sport.

“Na kraju ovo nije ono što sam ja hteo. Ono što sam ja hteo je promešati grid. Vozač koji je najbrži u kvalifikacijama ne bi bio na prvoj startnoj poziciji i ne bi nestao tokom trke. Zbog čega bi bio spor u trci ako je bio brz u kvalifikacijama?”

“Hteo sam jako jednostavnu stvar. Kvalifikacije bi ostale kakve jesu jer su dobre. Ako je vozač na polu i ako je pobedio u prošloj trci, dodali bi mu nekoliko sekundi na njegovo vreme tako da se mora probijati do vodstva, što bi on i radio", zaključio je Eklston.

Koautor: Anel Poprženović