VN Indije: Najava


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 26.10.2011.


VN Indije: Najava

©

Iako je jedna od najmnogoljudnijih zemalja njeni stanovnici ne znaju mnogo o F1, tako da mediji posvećuju veliku pažnju ovom događaju, njenim učesnicima, pravilima.

Nakon što smo saznali ko je svetski prvak, kao i ko je osvajač konstruktorskog naslova, jedina nepoznanica u ovoj sezoni je "Buddh International Circuit" Bad internacionalna staza u Nju Delhiju.

Staza se nalazi u severnom delu glavnog grada, u pokrajini Noida. Stazu je dizajnirao Herman Tilke, proteže se na 5 137m i ima 150 000 mesta za gledaoce. Dva duga pravca koji su ujedno i DRS zone i veliki broj krivina trebao bi učiniti stazu zanimljivom za gledaoce, ali i zanimljivu i zahtevnu za vozače i timove. Staza ima 16 srednje brzih krivina kroz koje se prolazi brzinom od oko 210km/h, a najduža deonica će dopustiti bolidima da idu do 320km/h. Očekuje se da će brzina kruga biti oko 1 minut i 27 sekundi. Organizatori su takođe tražili informacije od timova nakon provedenih analiza u simulatoru da bi izvršili modifikacije na krivini 7 te tako povećali šanse za preticanje na krivini 10. Tribina sa kapacitetom od 10 000 mesta će gledati na tu krivinu te dati mogućnost fanovima da budu deo tih preticanja.

Vozi se 60 krugova, u smeru kazaljke na satu, a iz Pirelija su poslali dve komponente guma - medium (srednje tvrde) i soft (meke).

Za potrebe izgradnje staze vlasti su kupile zemlju od 300 zemljoradnika, da bi oni u avgustu ove godine izašli sa tvrdnjom da su nezadovoljni projektom, te željeli da obustave rad, ako je potrebno i da upotrebe silu. Tražili su još novca i tvrdili da je ta zona trebala da bude industrijska i da bi na taj način zaposlila više radnika.

Prema novom svetskom prvaku ova staza bi mogla biti odmah iza Monce po brzini, a da li će tako biti znaćemo već na prvom treningu koji se vozi u petak.

Vreme održavanja treninga, kvalifikacija i trke na VN Indije:

I trening-petak: 6:30

II trening-petak: 10:30

III trening-subota: 7:30

Kvalifikacije-subota 10:30

Trka-nedelja: 10:30