FOTA na raskršću


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 16.10.2011.


FOTA na raskršću

©

U krugovima Formule 1 već su počele da kruže priče da pojedini timovi krše RRA-Sporazum o ograničenju resursa, pa je sve spremno za sastanak FOTA-e (svi timovi osim HRT-a) u Abu Dabiju.

Ipak, Horner koji trenutno predsedava u FOTA-i izjavljuje da ako ne može da dođe do dogovora najbolje da Red Bul istupi iz udruženja, te da ne vidi svrhu postojanja udruženja ako untar njega ne može biti postignut koncenzus.

Sa druge strane šef Meklareana, Martin Vitmarš, veruje u opstanak i nada se pronalaženju rešenja. Po njegovim rečima FOTA je privatno udruženje koje je do sada postiglo dosta uspeha u svom radu i dalo značajan doprinos sportu.

HRT koji je već istupio požalio se na neravnopravan položaj malih timova. Ipak, kod njihovog istupanja radilo se o naplaćenoj članarini od 100.000 € koju ovaj tim nije upolatio.

Mali timovi svakako nemaju isto pravo i položaj u udruženju, ali će ipak veliki - Meklaren, Ferari, Red Bul, Mercedes i njihovi interesi odlučiti o postojanju udruženja F1 timova.

Rasplet sledi uskoro, a iza svega, naravno, stoji novac i to onaj koji se može upotrebiti za razvoj tehnologija u narednom periodu koji će biti pun promena. Sledeće godine sledi promena u pravilima o šasiji, a od 2014-e počinje primena novih agregata i nova turbo era. Treba zauzeti što bolju poziciju za "novu trku".