Baton zadovoljan trkom na Jas Marini, Alonso frustriran


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 29.11.2015.


Baton zadovoljan trkom na Jas Marini, Alonso frustriran

©McLarenF1

Kraj jedne opd najtežih sezona za tim iz Vokinga. Oba vozača su završila trku, što je bio osnovni cilj sa modifikovanim bolidom. Iza Batona ostali su i vozači Zaubera što je pravi dokaz pomaka koji ekipa čini u završnici sezone za zaborav.

Baton je pri kraju trke mogao čak i da odbrani poziciju od Valterija Botasa iz Vilijamsa. Upravo je vozač Vilijamsa na prvom servisu skrivio incident između Batona i njega, usled nebezbewdnog puštanja iz boksa od strane njegovoh mehaničaa. Baton je ulazio na servis, Botas izlazio, došlo je do kontakta pričemu je vozač Vilijamsa nakon tek završenog servisa ostao bez prednjeg krila, a Baton koji je ulazio imao problema pri demontaži zadnjeg desnog točka, pri čemu je izgubio dosta vremena.

"Video sam da će da ga puste, a nisu uzeli u obzir da sam dolazio u boks. Bio sam prilično spreman za ono što se dogodilo nakon toga. Situacija mi je dosta poremetila servis, momci su u trenutku bili preplašeni. Najgore od svega je što sam izgubio vreme i poziciju iza rivala, odnosno pomoć DRS-a, što se odrazilo na sveukupni gubitak vremena, a to nam je i bila strategija za trku tokom sezone. Sve u svemu pozitivna trka za nas, možda najbolja u čitavoj sezoni. Morao sam da štedim gorivo tokom cele trke, što nas je takođe ometalo ali sam se ipak zabavljao na stazi. Niste mogli ni da zamislite sve do danas da mogu iza sebe da zadržim Vilijams-Mercedes u završetku trke, bolid bio lakši i brži na pravcu što je pomoglo i ipak sam uspeo. Bilo je to iznenađenje i pozitivna stvar koju nosimo iz Abu Dabija. Već sam se okrenuo sledećoj sezoni, moramo nastaviti sa napornim radom", rekao je Baton.

Alonso: FIA i F1 trebaju pristupiti rešavanju ozbiljnih problema

Fernando Alonso poručio je FIA-i i Formuli 1 da pristupe rešavanju ozbiljnih problema s kojim se sport suočava, usled dobijanja kazne zbog incidenta na startu trke. Alonsa su smatrali krivcem da je napravio incident između njega i Pastora Maldonada, te ovaj nije mogao nastaviti trku, a Španac je dobio kaznu prolaska kroz boks i dva kaznena boda na licencu.

Naime, Fernando je nakon starta i prve krivine imao kontak s Nasrom, usled čega se nije mogao zaustaviti na vreme te udario u Lotus. Alonso je okrivio Brazilca za incident, a FIA-i poručio da počnu koristiti zdrav razum, i okrenu se stvarnim problemima Formule 1 u ovom momentu. Trku je završio na pozicij 17.

“Što se kazne tiče, to je stvar FIA-e. Danas smo imali poluprazne tribine, i videli smo ih na većini ostalih trka, a trenutno nas prestižu WEC, Moto GO i druge serije. I pored svega toga, mi pokušavamo učiniti bolidima glasnijim. Neko bi morao da upotrebi zdrav razum. Dobiti kaznu prolalaskom kroz boks nakon što vas udari drugi bolid, je malo čudno. Formula 1 se treba upitati gde je problem, zbog čega nas toliko malo ljudi gleda. Primer ova sezona, stvari trebaju da budu jasnije i preciznije, trebaju znati šta tačno rade, jer ovakvih stvari ne vidimo u WEC-u, MotoGP-u ili drugim serijama koje su dosta zanimljivije od Formule 1.

“Jednom imam dobar start i onda me sa strane udare. Ali sezona je gotova. Današnju trku iskoristili smo kao test. Tokom cele sezone govorimo da su ove trke za nas test i ovo je bio odličan primer, tokom cele trke sam bio sam i nije bilo borbi, mislim da smo prikupili dosta podataka.”

Koautor: Anel Poprženović