Rozberg pobednik Velike nagrade Abu Dabija


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 28.11.2015.


Rozberg pobednik Velike nagrade Abu Dabija

©MercedesAMGF1

Šesta pobeda u sezoni 2015, treća uzastopna i četrnaesta u karijeri, najbolji je način za Rozberga da završi ovogodišnji šampionat, pred novi pokušaj osvajanja titule sledeće godine.

Borba između vozača Mercedesa za vodeću poziciju postala je uobičajena stvar ali je prerani odlazak Rozberga na drugi servis probudio nade Hamiltona da može uzeti pobedu na poslednjoj trci sezone. Hamilton je proveo u vođstvu desetak krugova uz razmatranje strategije sa inženjerima uz mogućnost da ostane na stazi ili da na servisu montira super meke gume. Ipak, strategija je ostala nepromenjena pa je Hamilton otišao po primarne gume i završio trku iza Rozberga.

Na trećoj poziciji našao se Kimi Raikonen, ali je odličan posao napravio četvrtoplasirani Fetel koji se probio sa startne pozicije 15 i završio na poziciji 4.

Peto mesto zauzeo je Perez iz Fors Indije ispred Rikarda iz Red Bula i Nika Hilkenberga u drugom bolidu "Forsa".

Na poziciji osam je Felipe Masa iz Vilijamsa, deveti je Grožan u svojoj poslednjoj trci za Lotus, a poslednji bod uzeo je Danil Kvjat u drugom Red Bulu.

Karlos Sajnc je prvi vozač van zone bodova. Toro Roso ipak nije imao odgovor za rivale koje pogone Mercedes. Mladi Španac je ipak zabeležio jedan od boljih startova sezone i odmah u prvih nekoliko krivina pretekao nekoliko rivala.

Na poziciji 12 je Dženson Baton iz Meklarena. Veoma pozitivna trka za tim iz Vokinga ako se u obzir uzmu performanse na pravcu koje su i neverovatno loše. Meklaren je u slučaju Batona ipak uspeo da iza sebe ostavi Zauber, što je i bio cilj za završnu trku sezone.

Na poziciji 13 je Botas čiju trku je "upropastio" Baton. Greškom tima koji je pustio Botasa prerano došlo je do kontakta sa Batonom koi je ulazio u boks. Botas je izašao iz boksa sa slomljenim prednjim krilom, koje je u naradnom krugu zamenio, a potom je i na drugom servisu odradio i 5 sekundi kazne, zbog nebezbednog rada mehaničara.

Na pozicijama 14 i 15 su vozači Zaubera Nasr i Erikson, praćeni Ferštapenom iz Toro Rosa. Holanđanin je odradio neplanirani servis zbog prevelike degradacije prednje leve gume koja je izazvala povećanje vibracija.

Fernando Alonso je odvozio solidnu trku ako se uzme u obzir incident koji je S2krivio " na startu trke, tom prilikom izbacivši Maldonada. Španac je imao kontak sa Nasrom iz Zaubera a potom od siline tog kontakta udario u Maldonada za koga je trka odmah bila gotova. Vozač Meklarena je morao odmah na servis po prednje krilo, a potom je odradio i kaznu prođi-kroz, jer je po mišljenju sudija skrivio udes.

Poslednje dve pozicije, od vozača koji su završili, zauzeli su vozači Manor Marusije - Vil Stivens i Roberto Meri.

Rezultati Velike nagrade Abu Dabija:

1 Niko Rozberg Mercedes 1:38.30.175

2 Luis Hamilton Mercedes +8.2

3 Kimi Raikonen Ferari +19.4

4 Sebastijan Fetel Ferari +43.7

5 Serhio Perez Fors Indija +63.9

6 Danijel Rikardo Red Bul +65.0

7 Niko Hilkenberg Fors Indija +93.0

8 Felipe Masa Vilijams +97.4

9 Roman Grožan Lotus +99.3

10 Danil Kvjat Red Bul +102.0

11 Karlos Sajnc Toro Roso +103.1

12 Dženson Baton Meklaren +1 krug

13 Valteri Botas Vilijams +1 krug

14 Markus Erikson Zauber +1 krug

15 Felipe Nasr Zauber +1 krug

16 Maks Ferštapen Toro Roso +1 krug

17 Fernando Alonso Meklaren +2 kruga

18 Vil Stivens Manor +2 kruga

19 Roberto Meri Manor +3 kruga

Trku nisu završili: Pastor Maldonado Lotus +55 krugova