Baton: Brzina rivala na pravcu bila je jeziva


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 15.11.2015.


Baton: Brzina rivala na pravcu bila je jeziva

©McLarenF1

Pretposlednja trka šampionata, prošla je kada se sve sumira solidno za Meklaren. Alonso je koristio dvanaestu pogonsku jedinicu Honde nakon problema na kvalifikacijama, pa je opet startovao sa začelja. Nova verzija motora nije bila mapirana za menjač, odnosno stazu na kojoj je voženo, tako da je Španac iako bez šanse da potpuno kontroliše performanse ipak uspeo da završi trku na poziciji 16, što je ujedno i bio prvi cilj tima.

"Završetak trke bio je prvi prioritet, posle više odustajanja na prethodnim trkama. Dobra vest je da su oba bolida prošla kroz cilj, tako da smo prikupili nešto podataka, koji su bitni za sledeću godinu, kako bismo lakše odlučili koji je najbolji put za dalji razvoj. Šasija je već dosta poboljšanja na polju aerodinamike, brzina u krivinama je dobra ali još uvek nemamo snagu agregata. Nažalost, auto nije 100% radio još od početka trke. Čudan je osećaj voziti sa različitom količinom snage u različitim brzinama, te sam s'vremeana na vreme izbegavao pojedine stepene prenosa. Mislim da je razlog tome nov motor koji smo ugradili nakon kvalifikacija i nismo imali vremena da ga podesimo. Bilo kako bilo, imamo još jednu trku u šampionatu i željno očekujem rad na projektu za sezonu 2016", rekao je Alonso.

"Nikada se nismo zadovoljavali pozicijom 15, ali trka je bila zadovoljavajuća, mogao sam da forsiram i borim se sa rivalima u krivinama. Znamo koje su nam slabosti, zato se koncentrišem na pozitivnu stranu. Imao sam interesantan osećaj u bolidu, imali smo pouzdanost i završili 12 sekundi iza vozača koji je osvojio bodove, što je bliže nego što smo očekivali. U redu, još uvek smo daleko od tempa koji imaju vodeći, kada prolaze pored nas jezivo je, posebno na pravcima, ali što se tiče sredine grida i brzine u krivinama, vrlo smo konkurentni. U utorak smo u fabrici i nadam se da ćemo dalje uspeti da razvijamo bolid. Ima dovoljno mesta za poboljšanja ali imam osećaj da idemo u dobrom pravcu što je obećavajuće, a ja uživam kao neko ko doprinosi svemu tome. Verujem Ronu Denisu i njegovom vođstvu, timovima u Vokingu i Sakuri. Mi smo timovi koji naporno rade i prave velike pomake tokom zime. Zaista sa nestrpljem očekujem novu sezonu. Naporo radimo. Proizveli smo novih delova više nego i jedan tim i mislim da pružaju performanse. Imali smo novo krilo na trci i biće zanimljivo videti podatke u MTC (Meklaren tehnološki centar) i proučiti da li su nam i koliko pomogli u pomaku napred, a imam osećaj da jesu. Nadam se da ćemo u Abu Dabiju napraviti još jedan mali pomak", rekao je Baton.