Masa diskvalifikovan sa domaće trke


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 14.11.2015.


Masa diskvalifikovan sa domaće trke

©WilliamsF1

Masa je tokom cele trke imao borbu za poziciju 6 sa Hulkenbergom i Kvjatom. Međutim, nikako nije uspevao da nađe načina niti dovoljno tempa da bi ih obišao. Na kraju se kockao sa kasnom zamenom pneumatika kako bi krajem trke imao svežije gume, ali nije uspeo da nadoknadi razliku pre kraja, te je završio na skromnom osmom mestu. 

Ipak sav ovaj trud pred domaćom publikom pada u vodu, pošto je Masa diskvalifikovan zbog prekoračenja dozvoljene temperature pneumatika pred start trke. Već u ranoj fazi, stiglo je obaveštenje od sudija kako će se o ovome razgovarati posle trke, gde je samo potvrđena pretpostavka.

Na startnom gridu, izmereno je da je Masina zadnja desna guma imala 137 stepeni celzijusovih, što je 27 stepeni više od dozvoljenog limita. FIA je propisala maksimalnu temperaturu guma od 110 stepeni, dok se nalaze u takozvanom "ćebetu" u stanju mirovanja. Epilog svega je brazilčeva diskvalifikacija nakon trke.

"Zadnja desna guma na automobilu 19 nije ispoštovala maksimalnu propisanu temperaturu koju donosi oficijalni snabdevač pneumaticima", izjavili su zvaničnici iz FIA-e.

Ovo je tek drugi put u 13 godina dugoj karijeri Felipea Mase da je diskvalifikovan sa trke. Prvi put se to desilo 2007. u Kanadi, kada je izašao iz boksa na crveno svetlo. Vilijams je odmah reagovao i uložio je žalbu na ovu presudu.

Malo je reći da je Masa veoma razočaran ovim razvojem događaja, pošto je ovo njegova domaća trka i uvek je imao posebnu vezu sa publikom, koji su kroz istoriju pokazivali kako su stvastveni navijači i ljubitelji najbržeg karavana na svetu.

"Atmosfera je uvek fantastična ovde, navijaču šalju sjajne vibracije. Nažalost, moja današnja trka nije mogla sa time da se poredi. Ceo vikend sam se mučio sa vremenima. Nema šta puno da se kaže, startovao sam osmi i tu sam završio."

"Malo je reći da sam frustriran odlukom sudija nakon trke. Ostala je još jedna trka i jedino što mi je u glavi jeste da je završim mnogo bolje nego danas", izjavio je Masa.

Sa druge strane boksa, skroz drugačija atmosfera. Finac je imao briljantan start i odmah povratio 2 od 3 mesta, koliko je iznosila njegova kazna. Sjajnom vožnjom je realizovao planiranu strategiju od dva zaustavljanja i završio na solidnom petom mestu. Ovi bodovi su zacementirali Vilijamsovu poziciju u šampionatu konstruktora, gde su završili kao treći, ispred Red Bula.

"Start je bio najuzbudljiviji deo današnje trke za mene, pošto sam odmah osvojio nekoliko mesta. Nakon toga, sve što je bilo potrebno da radim, jeste da održavam gume i dovedem do uspeha strategiju sa dva zaustavljanja", izjavio je Finac.

Dodao je i kako im je ipak falilo tempa za bolji rezultat i da je to slaba tačka, na kojoj treba da rade do poslednje trke za ovu sezonu. Takođe, osvrnuo se i na veliki uspeh svog tima.

"Veoma sam ponosan na ceo tim i osvojeno treće mesto u šampionatu konstruktora. Borimo se protiv mnogo većih timova od nas, a u nekim slučajevima smo ih i pobeđivali, što je naročito lepo. Momci na stazi i u fabrici su uradili sjajan posao ove godine i svi im dugujemo veliku zahvalnost. Ipak, cilj su nam pobede te sledeće godine moramo napraviti korak unapred", završio je Botas.