Još jedan težak vikend za Meklaren


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 01.11.2015.


Još jedan težak vikend za Meklaren

©McLarenF1

Još jedan težak vikend za tim iz Vokinga. Performanse i onako nisu jača strana ovogodišnjeg paketa ali ni pouzdanost nikako da se popravi kako bi se bar taj segment rešio. Nadograđeni agregat zadavao je probleme Batonu tokom slobodnih treninga, pa nije izašao na kvalifikacije, dok je problem na Alonsovom MGU-H, primećen nakon kvalifikacija. Pošto nije bilo vremena za popravku, tim je već tada nagovestio Alonsu da je trka za njega već završena, ali da može da pokuša da odvozi neki krug. Španac je to i uradio, odvozio svoj Meklaren na grid, odradio krug za zagrevanje, startovao i nakon prvog kruga otišao u boks.

"Uveče nakon kvalifikacija primetili smo problem, a jutro pred trku je potvrđen. Imali smo dve mogućnosti, da osustanemo još pre trke ili da pokušamo da odvozimo jedan ili dva kruga, što je bio naš maksimum. Odvozio sam krug iz respekta prema fanovima koji su bili neverovatni tokom celog vikenda. Pokušaćemo da se popravimo sledeći put", rekao je Alonso, kome je odustajanje u Meksiku bilo osmo po redu ove sezone.

Baton je startovao sa pozicije 20 uz zbirnu kaznu od 70 mesta unazad, zbog promene motora i njegovih komponenti.

"Bolno, mislim da je ot prava reč. Bio sam na tvrđoj smeši guma već od starta, no ipak mogao sam samo da se pozdravim mahanjem sa rivalima koji su bili ispred. Brzina na pravcu koju su imali rivali bila je fenomenalna. Mi smo vozili 345km/h na pravcu, a rivali su bili brži za oko 20 km/h, a kada koriste DRS u punom kapacitetu imali su veću brzinu i za 45km/h veću od naše".

"Masivna razlika u brzini, nisam moga da zadržim rivale iza mene iako sam ponekad bio i na razumnoj udaljenosti za odbranu pozicije. Imamo mnogo posla", rekao je Baton.

Britanac veruje da je i nadmorska visina na kojoj se vozi trka značajno uticala na snagu Hondinog motora.

"Izgubili smo dosta snage motora na ovoj nadmorskoj visini, iz nekog razloga. Nisam siguran zašto, obično se dešava da budemo bliže jedni drugima po performansama ali to ovde nije bio slučaj", rekao je četrnastoplasirani Baton.