Rozberg pobednik Velike nagrade Meksika


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 31.10.2015.


Rozberg pobednik Velike nagrade Meksika

©MercedesAMGF1

Trku je poveo Rozberg, a iza njega se pozicionirao Hamilton, praćen Kvajatom. Rikardo je zauzeo četvrtu poziciju uz kontakt sa Fetelom. Vozač Ferarija je nakon incidenta morao po nove gume, pa je za njega trka već na startu bila kompromitovana. Ipak, Alonso je prošao još gore. Uočeni problem na njegovom motoru (MGU-H) nije se mogao otkloniti i jedino što je preostalo Meklarenu je da pokuša da se trka. Alonso je to i uradio ali je odustao nakon samo jednog kruga.

Seriju odlazaka u boks otovorio je Botas na početku 9. kruga, a većina vozača završila je servis do 25 kruga.

U 23 krugu došlo je kontakta između Botasa i Raikonena. Ovoga puta deblji kraj izvukao je Raikonen. Polomljeno vešanje zadnjeg desnog točka, kojim je naleteo na prednji levi na Botasovom Vilijamsu, značio je trenutno odustajanje iz trke.

Poslednji od vozača koji je otišao na servis je Dženson Baton u 31. krugu.

Nakon okretanja pri borbi za poziciju sa Sajncom, Fetel je počeo da gubi tempo. Potom je izgubio i bitku sa Maldonadom, a sve usled jakih vibracija prednjih pneumatika koje je oštetio na kočenjima. Po povratku na stazu nakon drugog servisa u 37. krugu, obišao ga je Rozberg, pa je za njega trka već tada bila još teža nego na početku.

Trka je potom ušla u mirniju fazu, razlika je između Rozberga i Hamiltona bila je oko 3 sekunde, slično kao i između Kvjata i Botasa, a onda je Rozberg u 47 krugu otišao na novi servis, iako je prvobitan plan bio da se na na prethodnom setu. Hamilton je poruku prihvatio sa negodovanjem ali je nakon dva kruga i on otišao na servis uz napomenu da želi informacije o stanju promenjenih guma.

U 51 krugu Rikardo na svežijim gumama je uspeo da prestigne Masu, a potom je Fetel u 53 krugu u krivini 7 izleteo i zakucao svoj svoj Ferari u zaštitnu barijeru. Na stazu je potom izašlo vozilo bezbednosti.

Trka je restartovana u 58. krugu, a Botas je odmah na restartu uspeo da prestigne Kvjata. Nasr je u krivini 13 izleteo zbog otkaza kočnica, a Baton je još pre restarta primetio "vatru" na kočnicama Nasrovog Zaubera.

Poredak je ostao nepromenjen do kraja trke. Rozberg je na svaki brzi krug Hamiltona odgovaro novim brzim krugom, pa je Rozberg četvrtom pobedom u sezoni osvojio povratničku Veliku nagradu Meksika.

Vilijams, odnosno Botas, podsetio je na stare dane ovog tima, koji je nekada pobeđivao na VN Meksika. Ovoga puta Botas se našao na trećem stepeniku podijuma. Iza njega su Kvjat i Rikardo iz Red Bula, praćeni Masom u drugom Vilijamsu, Hilkenbergom i lokalnim herojem Perezom na poziciji 8.

Deveto mesto zauzeo je Ferštapen iz Toro Rosa, a poslednji raspoloživi bod osvojio je Grožan ispred svog kolege Maldonada, koji ga je pritiskao u nekoliko poslednjih krugova.

Rezultati Velike nagrade Meksika:

1 Niko Rozberg Mercedes 1:42.35.038

2 Luis Hamilton Mercedes +1.90

3 Valteri Botas Vilijams +14.5

4 Danil Kvjat Red Bul +16.5

5 Danijel Rikardo Red Bul +19.6

6 Felipe Masa Vilijams +21.4

7 Niko Hilkenberg Fors Indija +25.8

8 Serhio Perez Fors Indija +34.3

9 Maks Ferštapen Toro Roso +35.2

10 Roman Grožan Lotus +37.9

11 Pastor Maldonado Lotus +38.5

12 Markus Erikson Zauber +40.1

13 Karlos Sajnc Toro Roso +48.7

14 Dženson Baton Meklaren +49.2

15 Aleksander Rosi Manor 2 kruga

16 Vil Stivens Manor 2 kruga

Trku nisu završili:

Felipe Nasr Zauber 14 krugova

Sebastijan Fetel Ferari 21 krug

Kimi Raikonen Ferari 50 krugova

Fernando Alonso Meklaren 70 krugova