Test novih Pireli guma 1. decembra u Abu Dabiju


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 31.10.2015.


Test novih Pireli guma 1. decembra u Abu Dabiju

©PirelliF1

Pirelli na ovom testu planira ispitati novu komponentu guma koja će biti uvedena naredne sezone, ultra meke gume.

Na sastanku šefova F1 ekipa u Meksiku, Pireli planira ispitati novu komponentu guma koja će biti uvedena naredne sezone, ultra meke gume, a od ekipa zahteva jednog stalnog vozača, koji vozi ovu sezonu, da bi mogli dobiti što bolju predstavu razlike između ovosezonskih guma i onih koje se spremaju za narednu sezonu. Očekuje da svaka ekipa odveze između 400 i 500 kilometara tokom 12-satnog testa.

Mario Isola, jedan od glavnih menadžera Pirelija, je izjavio da će se test definitivno održati, te se odvijaju završni dogovori s FIA-om i ekipama.

“Test će se održati, ali trenutno rešavamo neke detalje s FIA-om i ekipama. Čim doznamo tačan broj bolida koji će nastupiti na testu, i potvrdu koji će vozači voziti, imaćemo razrađen plan testa u Abu Dabiju. Postoji određena diskusija oko uvođenja nove komponente sledeće sezone, koja prvo mora biti razvijena i testirana na stazi, a također ćemo testirati različite konstrukcije guma”, rekao je Isola.

Pireli planira da da izbor ali ne i potpunu slobodu  izboru guma. Timovi bi mogli da biraju smeše guma u okviru 13 setova za Veliku nagradu. Kao i do sada morali bi da koriste dve smeše od odabrane tri, a sloboda bi bila data u izboru broja setova neke od smeša. Predlog ipak još uvek nije konačan.

Koautor: Anel Poprženović