Hamilton trijmfovao u Ostinu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.10.2015.


Hamilton trijmfovao u Ostinu

©MercedesAMGF1

U trci koja nam je pružila više drame nego čitava sezona Luis Hamilton je došao do svog trećeg naslova svjetskog prvaka! Veći dio trke izgledalo je da neće uspeti jer se Niko Rozberg u nekoliko navrata našao na vrhu, ali je to vođstvo uspio izgubiti pogreškom u samom finišu utrke.

Nakon odlaska sigurnosnog automobila koji je došao zbog sudara Danila Kvata, Rozberg je popustio pod pritiskom i otišao široko u prvom sektoru nakon čega je vođstvo bez problema preuzeo Hamilton, te ga do kraja nije ispuštao.

Sebastijan Fetel odradio je odličnu utrku i završio na pobjedničkom podiju uprkos kazni koju je morao odraditi zbog promene motora. Kimi Raikonen također je izgledao vrlo dobro, ali je u promenjivim uslovima napravio nekoliko pogrešaka, te ga je jedna odvela u barijere nakon čega je morao u boks po novo prednje krilo, a kasnije je pozvan iz boksa zbog pregrijanih kočnica.

Hamilton je već u prvoj krivini izgurao Rozberga i došao do vođstva, dok je ovaj pao na peto mesto. Nakon toga dogodio se prvi incident. Zauberov Felipe Nasr sudario se s Markusom Eriksonom i zbog toga smo prvi put imali virtualni sigurnosni automobil. Vozači su prvu trećinu trke proveli na intermedijima (gume za srednje vlažnu stazu). Za vođstvo su se tada borila dva Mercedesa i dva Red Bula. Rikardo je u 15. krugu uspio prestići Hamiltona i doći na prvu poziciju.

Kada se Erikson zaustavio na stazi u 28. krugu, došao je i prvi pravi sigurnosni automobil. U tom momentu, Rozberg je imao preko deset sekundi prednosti ispred Hamiltona i ta prednost je izbrisana. Vodeća četvorka (Rozberg, Hamilton, Rikardo, Kvjat) ušli su u boks po novi set guma. Tokom srednjeg dela trke Sebastijan Fetel je imao sveži set medium (srednje tvrdih guma) guma za razliku od vodeće četvorke možda je mogao biti na njima do kraja trke. Ipak, kasnije se ispostavilo, da je rizičan potez i Fetel je morao nakon novog virtualnog sigurnosnog automobila ući po novi set mekih guma. Luis Hamilton je ostao na stazi i činilo se da je njegova trka izgubljena. Međutim, novi sigurnosni automobil spasio ga je i vratio ga na drugo mjesto iza Rozberga koji je ubrzo načinio grešku i prepustio prvo mjesto svjetskom prvaku. Samo 12 vozača došlo je do cilja, dok su ostali su odustali zbog mehaničkih problema ili incidenata na stazi.

VN Amerike ostaće zapamćena kao jedna od onih koje se definitivno moraju pogledati nekoliko puta. 

Rezultati Velike nagrade SAD:

1 Luis Hamilton Mercedes 1:50.52.703

2 Niko Rozberg Mercedes +2.8

3 Sebastijan Fetel Ferari +3.3

4 Maks Verštapen Toro Roso +22.3

5 Serhio Perez Fors Indija +24.4

6 Dženson Baton Meklaren +28.0

7 Karlos Sajnc Toro Roso +30.6

8 Pastor Maldonado Lotus +32.2

9 Felipe Nasr Zauber +40.2

10 Danijel Rikardo Red Bul +53.3

11 Fernando Alonso Meklaren +54.8

12 Aleksander Rosi Manor +75.2

Trku nisu završili

Danil Kvjat Red Bul +15 krugova

Niko Hilkenberg Fors Indija +21 krug

Markus Erikson Zauber +31 krug

Kimi Raikonen Ferari +31 krug

Felipe Masa Vilijams +33 kruga

Roman Gržan Lotus +46 krugova

Valteri Botas Vilijams +51 krug

Vil Stivens Manor +55 krugova

 

Koautor: Anel Poprženović