Fetel: "Izborio sam se za podijum"


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 10.10.2015.


Fetel: "Izborio sam se za podijum"

©FerrariF1

Fetel je nakon lošijih kvalifikacija startovao sa četvrtog mesta. Početak trke nije bio najbolji, pošto se Nemac u uvodnim krugovima malo mučio sa tempom, ali kako se trka udaljavala od starta, bivao je sve bolji. 

"Sve ukupno, veoma sam zadovoljan. Ovo je bio sjajan dan, odlična trka i osećao sam se veoma dobro u kolima. Naročito sam srećan zbog tima, uradili su sjajan posao nakon lošijih treninga prethodnih dana."

Nemac se osvrnuo i na borbu sa timskim kolegom i rekao je da je zadovoljan što je tim dozvolio njihovu borbu.

"Nakon što je sigurnosni auto ušao, dobio sam priliku da obiđem Kimija i počnem lov na Vilijams. Što se tiče  naše borbe, mislim da smo obojica uživali u tome pošto je bila na početku trke. Dobro su odlučili kad su nam dopustili da se trkamo i dobijemo malo uzbuđenja. Luis je zasluženo pobedio, ali mi smo bili bliže nego što su neki očekivali", izjavio je Fetel.

Nakon osvajanja drugog stepenika i odustajanja Rozberga, Fetel se popeo na drugu poziciju u šampionatu i kasni za Hamiltonom 66 bodova.

Copyright: Ferrari.com 

Sa druge strane, Kimijeva trka je bila mnogo uzbudljivija od Fetelove, pre svega zahvaljujući udesu u poslednjem krugu. Finac je izjavio kako su se kola ponašala dobro, naročito posle zamene guma, ali tada je upao u gužvu i nije imao brzinu na pravcu, pa je bilo teško obilaziti.

"Pred sam kraj, pokušao sam da obiđem Botasa na istom mestu gde sam to uradio ranije u trci, imao sam dobar tempo u krivini 3 i u sledećoj je trebalo da imam dovoljno prostora, pa sam odlučio da krenem. Nisam znao da li me nije uopšte očekivao tu ili me nije video, ali kada sam jednom krenuo nije bilo načina da odustanem."

Pokušao sam da skrenem ka unutra što sam više mogao, ali jednostavno nisam imao gde pa smo imali kontakt. Ovo je nesrećan slučaj i za nas i za njih, niko nije hteo da ima udes iako je i to deo trkanja. Šteta jeste, ali moj potez je bio baziran na dobroj odluci i šansi, a ne na nekoj ludosti", izjavio je Kimi.

Copyright: Ferrari.com

Šef Ferarija, Mauricio Arivabene, još jednom je izjavio kako je impresioniran Sebastianovom veštinom i znanjem. 

"Pokazao se kao sjajno pojačanje za tim i na svakoj trci pokazuje koliko je odličan vozač. Tačno je i da vozi dobar auto, ali on moće da doda ono nešto što je karakteristično samo za šampione. Što se tiče borbe sa Kimijem u prvom delu trke, naši vozači su dobro upoznati sa pravilima napada, te je ovo predstavljalo jako lepu borbu dva svetska šampiona."

"Naša strategija je bila dobra. Da je Kimi uspeo da obiđe Botasa na kraju, to bi samo dalo potvrdu mojoj izjavi. Sudije su dale svoje mišljenje o udesu, ali sa moje tačke gledišta, to je običan trkački incident. Seb je sada drugi u šampionatu vozača i matematički još ima šanse za titulu. Međutim naša realnost je drugačija i ona kaže da to nije slučaj. Tako da, naš prioritet je da radimo trku po trku kako bismo zacementirali našu poziciju", izjavio je prvi čovek Ferarija.