Hamilton bez greške u Rusiji


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 10.10.2015.


Hamilton bez greške u Rusiji

©MercedesAMGF1

Od samog početka moglo se naslutiti da će trka obilovati uzbuđenjem. Nakon starta poredak u samom vrhu karavana je ostao manje-više isti. Rozberg se uspešno odbranio od naleta brzoh Hamiltona, dok su jedino vozači Ferarija zamenili mesta, Kimi je zauzeo treće a Fetel je pao na peto mesto.

Najviše akcije je bilo u sredini karavana. Hulkenberg je u krivini dva otišao preširoko sa spoljne strane, te je levim pneumaticima zakačio veštačku travu, koja se nalazi nakon asvalta. To je, zajedno sa velikom brzinom, prouzrokovalo nekontrolisano okretanje na stazi. Masivni sudar je izbegnut brzim reakcijama vozača koji su nailazili nakon njega.

Najgore je prošao Nemac, kao i vozač Zaubera, Markus Erikson, koji se naleteo na bolid Fors Indije te je za njih trka bila gotova. Malo lakše je prošao Maks Ferštapen, koji je za dlaku izbegao direktan sudar, ali je završio u zidu sa oštećenim prednjim krilom i probušenom zadnjom levom gumom. Maks je ipak uspeo da dođe do boksa i da nastavi sa trkom.

Restart je bio nekoliko krugova kasnije, nakon što se sigurnosni automobil povukao sa staze a većih pomeranja u poretku nije bilo. Međutim već u krugu 8, desila se katastrofa za Niku Rozberga. Nemac je odjednom usporio i dozvolio Hamiltonu da ga obiđe. Pretpostavke su bile da je ušao prebrzo u šikanu i da je to bila čista vozačka greška.

Međutim krenula je komunikacija sa inženjerima, kojima se Niko žalio na kvar pedale gasa. Nemac se jedva dovukao do boksa i dobio instrukciju da ugasi motor i izađe iz bolida. Mehaničari su potpuno skinuli nos u pokušaju da donekle spase trku za Rozberga, međutim do toga nije došlo i trka je bila gotova. Pošto ima samo 4 trke do kraja, ovaj incident je u potpunosti upropastio sve šanse za titulu. 

U međuvremenu, stanje na stazi i dalje veoma dinamično. Sledeći akter je bio Roman Grožan. Njemu se pri punoj brzini desilo podupravljanje bolida usled turbulentnog vazduha od vozača ispred, zadnji kraj mu se zatresao i izgubio je kontrolu nad automobilom, što je rezultovalo žestokim udarom u barikade u krivini tri. Srećom, Francuz je nepovređen izašao iz bolida, a kasnije je nakon pregleda potvrđeno da nema unutrašnjih povreda.

Sigurnosni auto je ponovo bio na stazi i nekoliko vozača se odlučilo na prvu promenu guma, među njima i Perez i Rikjardo, što će imati velikog uticaja na kasniji tok trke. Nakon ponovnog restarta, stanje se smirilo na stazi, makar što se tiče većih incidenata. U jednom trenutku Fetel je sa unutrašnje strane ušao u krivinu ispred Kimija, te je Finac morao da izađe van staze kako bi se izbegao sudar. Pošto nije hteo da rizikuje kaznu (pošto se zadržavanje ili osvajanje pozicija van staze računa kao prekršaj), Kimi je nakon konsultacija sa trkačkim inženjerom propustio Fetela, koji je do kraja ostao ispred. 

U krugu 48. Saincu su otkazale kočnice na prednjem levom pneumatiku i usled toga je izleteo sa staze i imao blaži udar u zaštitni zid, pritom oštetivši zadnji stabilizator. Karlos je pokušao da se vrati u trku ali mu je na stazi otpao veliki komad sa zadnjeg krila, te je posle toga morao da se povuče.

Ovde smo mogli da vidimo na delu veliku hrabrost ili ludost jednog stjuarta, koji je bez žute zastave izleteo na stazu da pokupi krhotinu sa Saincovog bolida, a za dlaku je izbegao da njega ne pokupi Sebastian Fetel koji je bio u prolazu. Odmah nakon Sainca, u krugu 48. isti problem sa kočnicama je imao i Rikjardo, te je i on završio trku.

Uzbudljiv kraj nam je obećavala borba za treće mesto, između tri vozača, Pereza, Botasa i Raikonena. Perez je bio u velikom problemu zbog guma, pošto ih je imao od kruga 12, te su performanse bile dosta lošije od pratioca. Botas je prvi napao u pretposlednjem krugu, a odmah za njim ga je obišao i Kimi, pa su dva Finca nastavila borbu do samog kraja, uz vrlo agresivnu vožnju oba vozača.

U poslednjem krugu, Kimi je pokušao obilazak, zauzeo unutrašnju putanju u krivini pa je došlo do ozbiljnog sudara i izletanja oba vozača. Botas je definitivno izvukao deblji kraj, pošto je od podijuma došao tek do 11. mesta a Kimi je uslovno na petoj poziciji. Incident je i dalje pod istragom sudija ali se sve više spekuliše o kazni za Raikonena.  

Kimi Raikkonen ss Valtteri Bottas crash #RussianGP

Kimi Raikkonen vs Valtteri Bottas crash #RussianGP

Posted by RedHeroes on Sunday, October 11, 2015

[F1 Srbija nije vlasnik video snimka]

Perez je definitivno zadovoljan ovakvim ishodom, jer mu je to omogućilo da dođe do trećeg mesta, iza pobednika Luisa Hamiltona i drugoplasiranog Fetela. Hamilton je sada 66 poena ispred Fetela, koji je na listi obišao Rozberga. 

Ukoliko dođe do kazne i pomeranja Raikonena, Mercedes će na današnjoj trci doći do druge uzastopne titule šampiona među konstruktorima.

Još jedno iznenađenje za vozače na podijumu, bio je predsednik Rusije, Vladimir Putin, koji ih je dočekao nakon merenja, a iznaneđenja na ovoj trci su zaokružile šubare za prvu trojicu, koje su nosili umesto tradicionalnih Pireli kačketa.


[Copyright: SkySport F1]

Rezultati Velike nagrade Rusije:

1 Luis Hamilton Mercedes 1:37.11.024

2 Sebastijan Fetel Ferari +5.9

3 Serhio Perez Fors Indija 28.9

4 Felipe Masa Villijams 38.8

5 Kimi Raikonen Ferari 42.3

6 Daniil Kvjat Red Bull 47.5

7 Felipe Nasr Zauber 56.5

8 Pastor Maldonado Lotus 61.0

9 Dženson Baton Meklaren 79.4

10 Fernando Alonso Meklaren 86.2

11 Maks Ferštapen Toro Roso 88.4

12 Valteri Botas Vilijams 1 krug

13 Roberto Meri Manor 1 krug

14 Vil Stivens Manor 2 kruga

15 Danijel Rikardo Red Bul 6 krugova

Trku nisu završili

Karlos Sajnc Toro Roso 8 krugova

Roman Grožan Lotus 42 kruga

Niko Rozberg Mercedes 46 krugova

Niko Hilkenberg Fors Indija 53 kruga

Markus Erikson Zauber 53 kruga