VN Belgije: Najava


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.08.2011.


VN Belgije: Najava

©

Dvanaesta trka ovogodišnjeg šampionata se vozi na stazi Spa-Frankoršamp, koja uvrštena u šampionat 1950 godine. Staza je dizajnirana 1920-e od strane Džulsa de Teira i Enri Langloi Van Ofema, međutim tek od 1925. godine se voze trke Gran prija.

Originalna staza je bila dugačka, neverovatnih 14,9km, sa puno krivina i brzih deonica, što ju je činilo izuzetno opasnom. Ovaj Grand pri tokom ovih 60 godina nije održan samo šest puta, dok je tokom sedamdesetih godina trka održavana na stazama Zandvort i Niveles. Na stazi Zolder je 1982. godine poginuo kanađanin Žil Vilnev.

1983 godine Spa se vraća u kalendar F1, kao potpuno izmenjena staza, međutim ipak je uspela da zadrži svoje čari, a legendarna krivina "Eau Rouge"- "O ruž" ostala je netaknuta.

Od samih početaka staza je bila opasna i nepredvidiva, poznata po čestom kišnom vremenu, pri čemu na jednom delu staze može da pada kiša, dok na drugom delu sija sunce. Vozači je danas smatraju najzahtevnijom stazom u šampionatu.

Najviše pobeda ima Mihael Šumaher- šest, zatim slede Ajrton Sena sa pet pobeda, te Džimi Klark i Kimi Raikonen sa po četiri. Najuspešnija ekipa je Ferari sa šesnaest pobeda, Meklaren ih ima dvanaest, a Lotus osam. U skorijoj prošlosti ova trka se nije održala 2006. godine zbog renoviranja staze, a 2009. godine se pričalo o suspenziji staze na 17 godina, a razlog je bila buka na koju se žalilo lokalno stanovništvo. Srećom po sve nas, postignut je dogovor te i ove godine je imamo u kalendaru F1.

Spa je najduža staza u ovogodišnjem šampionatu sa dionicom dugom 7 004m, vozi se 44 kruga u smeru kazaljke na satu, ukupno 308,052km. Ima 19 krivina, a rekord kruga drži Kimi Raikonen iz 2004. godine sa vremenom 1:45,108.

Prošlogodišnji trka bila je izuzetno nepredvidiva, jer je i na startu i u završnici padala kiša. Ipak pobedniku, Luisu Hamiltonu, ne može se ništa zameriti, jer je vodio od početka do kraja. Pored njega na podijumu su bili Veber i Kubica.