Arivabene brani nedavnu izjavu da je Fetel bolji od Šumahera


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 29.09.2015.


Arivabene brani nedavnu izjavu da je Fetel bolji od Šumahera

©FerrariF1

Najmlađi četvorostruki svetski šampion, Sebastian Fetel, nikako da izađe iz "senke" poređenja sa svojim idolom iz detinjstva, Mihaelom Šumaherom. Ovaj put se oglasio šef Ferarija, koji je ipak priznao da nije imao visoko mišljenje o Fetelu dok ga nije upoznao lično, odnosno dok se nije uverio koliko je on briljantan vozač, jako bitan za tim.

"Mnogi su govorili da je Seb pobeđivao samo zato što je imao najbolji automobil i dugo sam i ja to mislio", započeo je Arivabene za italijanski magazin Corriere della Sera. "Sada kada radim sa njim, mogu da kažem da je u nekim aspektima čak bolji od Mihaela. Ovo se naročito odnosi na njegov karakter, pošto je Mihael pomalo introventa osoba, bio je povučeniji i zatvoreniji, otvarao se samo maloj grupi ljudi, dok je Seb mnogo otvoreniji. Sa svima se druži i razgovara. U timu ga svi, od mehaničara i inženjera, do osoblja u fabrici, smatraju kao jednog od njih", rekao je.

Zapamtimo da je Fetel ove godine osvojio 3 pobede i skoro na svakoj trci bio na podijumu, a sve to nakon katastrofalne sezone 2014.

Ovo pomalo stiže neočekivano, ako znamo da je Šumaher ipak sedmostruki svetski šampion ali i da je trenutno na oporavku od povreda glave nakon skijaške nesreće.

"Boli me kada ovo pročitam", rekao je Gerhard Berger, Šumaherov savremenik. "Čak i da ne gledamo u kakvoj se situaciji sada nalazi, Mihael je uvek imao jak karakter."

"Generalno gledano, ja se uvek borim kada neko priča o ljudima koji ne mogu da se brane, kao što Mihael ne može sada. Šumaher je osvojio pet, ponavljam pet uzastopnih titula za Ferari, tako da smatram da ove izjave nisu fer", dodao je Berger.

Šumaherova menadžerka, Sabina Kem, složila se sa Bergerom: "Srećna sam zbog Ferarija, Sebastiana i Mauricia, stvari im se popravljaju i idu na bolje, ali ne sviđa mi  se ovo poređenje."

"Sećam se koliko je bio popularan među mehaničarima i celim timom, ne samo zbog svojih dostignuća, već i zbog svoje prirode i nenametljivog vođstva", dodala je Kem.

"Mihael, tokom perioda u Ferariju, definitivno nije bio ekstroventan tip, ali to opet ne govori ništa loše o njegovom karakteru". Arivabene je ovim optužio medije da prave "slona od muve".

"Sa dužnim poštovanjem, uvek sam govorio da su Mihael i Sebastijan obojica veliki šampiona a i veliki ljudi, a naravno da su različiti", branio se za Arivabene za nemački RTL.

Što se tiče Šumaherovog oporavka, Arivabene je dodao: "Molim se za njega svaki dan, uvek će imati veliko mesto u mom srcu."

"Mihael je fantastičan, sjajan vozač i čovek, isto kao Sebastian - to sam rekao. Ali oni su različiti kada ih upoznate, Mihael je zatvoreniji, a Seb otvoren. To je sve što sam rekao. Iznenađen sam ovim reakcijama."

Arivabene je takođe dodao da su obojica njegovi veliki prijatelji i kad upoznate Mihaela, znate kako je sjajan tip.

"Sa Sebom je lakše postati prisniji, to je sve i moji komentari ne bi trebali da budu uzeti u kontekstu kritike Mihaela, već skroz suprotno", rekao je šef crvenih.