Fetel: "Strategija me je koštala drugog mesta"


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 26.09.2015.


Fetel: "Strategija me je koštala drugog mesta"

©FerrariF1

Fetel je startovao veoma dobro, po običaju, te je sa četvrtog startnog mesta na gridu odmah došao na drugo mesto, obišavši Rozberga koji je startovao sa pol pozicije. U međuvremenu, Niko je iskoristio sve popularniji "undercut" potez, odnosno birao je da ode u boks jedan krug ranije i u međuvremenu napravi potrebnu razliku za osvajanje mesta.

Na konferenciji nakon trke, Fetel je priznao da ga je greška u strategiji verovatno koštala višeg podijuma.

"Mislim da nas je iznenadio svojim potezom i odlaskom tako rano", rekao je Fetel. "Pretpostavljam da smo mislili da je rastojanje preveliko da bi mu to uspelo pa smo napravili grešku."

"Na kraju, nakon prelaska ciljne linije, bilo nam je dosta krivo jer smo imali realnu priliku da ostanemo ispred, bilo bi mu teško da nas obiđe. Imali smo svoju šansu i naravno da je sada sve lako kada analiziramo šta smo mogli da uradimo."

Fetel se ukratko osvrnuo i na duel sa Botasom u Vilijamsu. "Nije lako obići kao što je lako prestići. Videli smo da se dugo [Kimi] mučio sa Botasom. Tako da, na kraju moramo da prihvatimo da su oni bili malo brži i da zbog toga zaslužuju da budu ispred nas."

Iako nije uspeo da nadoknadi zaostatak za Mercedesom, Fetel je zadovoljan ukupnim performansama nakon dolaska 2 sekunde iza Rozberga.

"Imali smo odgovor, kola su se dobro ponašala tokom trke", rekao je. "Trenutno nije dovoljno da ste samo dobar izazivač, pogotovo ne za Luisa. Danas nije bilo sigurnosnog automobila, a opet smo bili dosta bliži nego na ranijim trkama ovog tipa", izjavio je Nemac. "Ima dovoljno razloga da budemo zadovoljni."

Sa druge strane garaže, za Kimija, trka je bila skroz drugačija. Finac je rekao kako su dali maksimum, i da su veoma zadovoljni sa konačnom pozicijom, ako se u obzir uzme četvrto startno mesto.

"Auto je bio OK i imali smo dobru brzinu, ali na ovakvoj stazi, kada ste zaglavljeni iza drugih automobila, uvek je teško obilaziti. Uradili smo dobar posao preticanjem Botasa na izlasku, kao i izborom pravih guma u pravo vreme."

Ledeni je dodao da nisu mogli danas bolje da prođu, pošto ovaj tip staze nije prvi izbor za Ferarijevu postavku automobila. 

"Još uvek ima dosta posla i idemo u pravom smeru. Naravno da uvek želimo da smo na vrhu, ali i ovo je odličan posao u odnosu na prošlu godinu. Sada je zadatak da nastavimo sa napretkom, istim putem. Danas smo uzeli koliko smo mogli, a za sledeću trku se spremamo za maksimum", izjavio je Kimi.