Na istoku ništa novo - Hamilton dominirao u Japanu


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 26.09.2015.


Na istoku ništa novo - Hamilton dominirao u Japanu

©MercedesAMGF1

Ovo je Hamiltonova osma pobeda u sezoni, a ukupno 41. čime se izjednačio sa Airtonom Senom na večnoj listi F1. Ispred njega su Mihael Šumaher, Alan Prost i Sebastian Fetel. Ovo je takođe i tek peta trka u istoriji F1 gde nije bilo zvaničnog odustajanja, te su svi vozači završili trku.

Iako je startovao sa pol pozicije, Rozberd je već u prvoj krivini izgubio 3 pozicije, jer su ga, nakon slabijeg starta, obišli prvo Hamilton u krivini 1, a zatim Fetel i Botas u krivini 2 nakon što je otišao preširoko. Nemac je ipak uspeo donekle da nadoknadi gubitak sa starta. Prvo je obišao Botasa u šikani u krugu 17 a zatim i Fetela u 31. krugu prilikom druge zamene pneumatika.

Start je bio manje više čist, sa svega dva manja incidenta. Prvo su kontakt imali Rikardo i Masa, kome su nastradale zadnja leva, odnosno prednja desna guma, uz oštećen nos na Masinom bolidu. Ovo je rezultovalo brzim odlaskom u boks i pad na začelje kolone. Takođe je u prvoj krivini Perez imao kontakt sa Saincom, nakon čega je usledilo izletanje sa staze ali i brz povratak. 

Ostatak osvajača bodova popunjavaju dva Finca. Kimi je ipak završio ispred Botasa nakon dobrog preticanja tokom trke. Iza njih je Hulkenberg, oba Lotusa i Toro Rosa. Tokom trke videli smo nekoliko preticanja mladog Ferštapena, koji sve više pokazuje da nije slučajno u najbržem karavanu. 

Jedan od karakterističnih momenata trke je vidna frustriranost Fernanda Alonsa u bolidu Meklarena pogonjenog Hondom, kojima je ovo praktično domaća staza. Alonso se nekoliko puta žalio timu na performanse poredeći pogonsku jedinicu sa GP2 motorom. U jednom trenutku je čak preko radio veze rekao: "Ovo je ponižavajuće". Alonso, iako je bio u bodovima, trku je završio na 11. poziciji, dok je njegov timski kolega Baton na 16. mestu.

Hamilton je nakon ove trke uvećao vođstvo u odnosu na prvog pratioca, Nika Rozberga, i razlika sada iznosi 48 bodova, sa još 5 trka do kraja.