Rozberg četvrti u Singapuru, Hamilton odustao


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 19.09.2015.


Rozberg četvrti u Singapuru, Hamilton odustao

©MercedesAMGF1

Trka bez pobede ili mesta na podijumu za jednog ili oba vozača Mercedesa u sezoni 2015 prava je retkost. Upravo takva situacija dogodila se u Singapuru.

Na slobodnim treninzima Mercedes je imao problema sa pregrevanjem bolida i nešto lošiji tempo. Takođe, ni gume nisu najbolje "radile" na uličnoj stazi u Singapuru. Slična situacija bila je i na kvalifikacijama pa su Hamilton i Rozberg zauzeli startne pozicije 5 i 6.

Ni trkački tempo nije obećavao, mada se Hamilton nadao pobedi uz određenu taktiku. Ipak, njegove nade počele su da se gase sredinom trke kada su počeli problemi sa bolidom. Britanac se požalio na gubitak snage motora, a vreme kruga bilo je vidljivo sporije. I dok je vozač Mercedesa nekoliko puta pokušavao da resetuje softverska podešavanja prema uptstvima tima koje je dobijao radio vezom, rivali su jedan po jedan počeli da ga obilaze. Nakon nekoliko krugova našao se na začelju, a kada su ga i vozači Manora obišli predložio je timu povlačenje iz trke kako bi se resursi bolida sačuvali za Japan.

"Osećao sam se optimistično u bolidu. Rivali ispred bili su na opcionim, a ja na primarnim gumama i lako sam uspevao da pratim njihov tempo razmišljajući kako imamo trku u pod kontrolom. Balans je bio dobar, samo sam čekao trenutak da otpočnem da forsiram i vidim šta mogu izvući iz bolida. Međutim, do toga nije došlo".

"Izgubio sam snagu motora, nadao sam se brzoj popravci ali do toga nije došlo. Javljali su mi sve promene koje treba da unesem ali promene nije bilo".

"Kada su me pretekla oba vozača Marusije, znao sam da od pobede nema ništa, a kada su počeli da odmiču znao sam da su i bodovi nedostižni", rekao je Hamilton.

No i pored odustajanja Hamilton je zadovoljan svojim performansama.

"Mislim da sam odradio dobar posao. Vozio sam najbolje što sam mogao, kvalifikovao se ispred klupskog kolege, bio brži u trci što je uvek dobro. Mislim da su svi u timu odradili dobar posao. Situacija nije baš najpozitivnija za tim ali znam da ćemo se vratiti", rekao je lider šampionata.

Na drugoj strani Mercedesove garaže bilo je više uspeha. Iako je u trci sve do Hamiltonovog odustajanja bio u njegovoj senci, Rozberg je završio na četvrtoj poziciji i tako smanjio bodovnu razliku na 41 bod između njega ii Hamiltona.

I Rozberg je imao problema sa bolidom. Motor mu se gasio nekoliko puta pri izlasku na grid pred početak trke. Tek posle ponavljanja procedure nekoliko puta i nekoliko startova od strane mehaničara uspeo je da se pokrene.

"Razočaravajući vikend za tim. Bili smo daleko od tempa rivala, a Hamilton je odustao. Zaista se nadam da su ovo jedinstvene okolnosti i da našem bolidu neodgovaraju uslovi ove staze. Problem je u tome što ne znamo zašto su Ferari i Red Bul bili prilično brži od nas. Start je bio haotičan. Pri izlasku na grid i instalacioni krug motor se ugasio nekoliko puta, tako da nisam mogao da odradim istu startnu proceduru koju sam vežbao stotinu puta. Morao sam da se prilagodim ali je sve na kraju dobro prošlo".

"Četvrto mesto je bio maksimum danas, imamo dosta posla pred Suzuku kako bi razumeli šta je pošlo naopako", rekao je Rozberg