Mercedes odbio saradnju sa Red Bulom


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 07.09.2015.


Mercedes odbio saradnju sa Red Bulom

©RedBullF1

Ova vest stiže nakon one o raskidu ugovora između Red Bula i Renoa, uprkos važećem ugovoru za sezonu 2016.

Usled izuzetno loših performansi Renoovih pogonskih jedinica, tokom ove godine Red Bul je imao dosta problema, te su i odnosi između dve ekipe zahladneli. Kao jedna od opcija za ubuduće, pominjan je i Mercedes.

Priča o ovome nije bila nova u nemačkom proizvođaču, međutim predsednik Dajmlera, Diter Zeče, je odličio da neizvesnu diskusiju privede kraju tokom ovog vikenda u Monci.

Pozadina ove odluke stoji u činjenici da je Mercedes čekao 60 godina da se nađe u ovoj poziciji, na vrhu Formule 1 te nema namere da se pomogne timu sa tolikim resursima kao što je Red Bul, da se nađu u ozbiljnoj poziciji izazivača. 

Kada je Hamilton upitan o ovoj mogućnosti pred samu trku, on nije pokazao neku veću šansu da se to i realizuje. 

"Ako smo ozbiljni u nameri da osvajamo titule, verovatno se to neće desiti", rekao je. "Red Bul je odličan tim, to bi bilo kao da Ferariju dajemo naše motore, a to nam nije potrebno, dobro nam je ovako."

Malo ranije, šef Mercedesovog odseka za autosport Toto Volf, rekao je kako postoje razlozi za i protiv ovakve odluke.

"Snabdevanje jednog tima sa šampionskim ambicijama i velikim resursima nije naivno, treba pažljivo odlučiti i balansirati, šta god da bude konačna odluka."

"Sa druge strane, ako gledamo globalno, Red Bul je neponovljivi fenomen i brend koji privlači mlađu publiku. Stoga, ne možete samo otresti pitanje sa dnevnog reda i reći 'Iz timske perspektive ovo nema smisla, te nećemo ni razmisliti'."

Ovakav razvoj događaja Red Bul stavlja u nezavidnu poziciju, jer im kao jedina prihvatljiva opcija za nabavku motora ostaje Ferari, međutim, još nisu načinjeni konkretni koraci u tom pravcu.