Mark Veber: "Donji deo grida nikad nije bio slabiji"


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 07.09.2015.


Mark Veber: "Donji deo grida nikad nije bio slabiji"

©

Veber se povukao nakon sezone 2013 i od tada se trka za Porše u svetskom Endurance šampionatu. Veruje da je napustio najbrži karavan u pravo vreme, ali ne može se oteti utisku da trenutna postavka nije talentovana kao što je nekada bila.

"Ako pogledate vrh, videćete da su ovi momci na fenomenalnom nivou, ali onaj drugi deo nije nikad bio slabiji", izjavio je Veber za BBC. "Ako pogledate od desetog pa naniže, videćete da je mnogo "sponzorskih" vozača. To nikako nije dobro, potrebni su nam momci koji su kalibra kao oni sa početka."

"Potrebna nam je dubina, kao i da automobili budu brži, glasniji, šta god. Da budu na tom nivou da su miljama ispred ostalih kategorija. Ako uporedite moju seriju, čak i GP2 koja je klasu ispod F1, videćete da su vremena po krugu slična i to je jako loše."

Upitan da li je sada lako osvojiti šampionat, Veber je odgovorio: "I dalje nije lako, iako su potrebne fizičke predispozicije najniže do sada, ali to nije greška vozača. Više vam nije potrebna ona sirova fizička spremnost i izdržljivost kao kada ste imali ogromnu G silu, kada je bilo potrebno zadržati dah u krivinama. Pogledajte samo vremena sa sredine 2000-ih, kada su bolidi bili na vrhuncu."

"Skoro svi rekordi po krugovima su iz tog perioda, a sada smo miljama daleko od njih. To dolazi iz te fizičke strane sporta i sami vozači kažu da bi voleli malo veći izazov."

"To je kao da pilotirate borbenim lovcem za Britansko vazduhoplovstvo. Unutar svojih granica su bezbedni, bez opasnosti i samo krstare. To je frustrirajuće."

"F1 bi trebalo da bude vrhunac auto sporta, da budu daleko brži od svih, čak i u krivinama. Da budu fizički zahtevni kako bi se vozači ponovo osećali kao gladijatori."