Katastrofa za Ferari


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 22.08.2015.


Katastrofa za Ferari

©FerrariF1

Trka je dobro počela za Sebastiana Fetela, koji je odmah sa startnog devetog mesta došao do pozicije šest. Agresivnom vožnjom u nastavku trke stigao je do pozicije 3 koju je držao do pretposlednjeg kruga.

Tada mu je, pri punoj brzini na pravcu iznad Ou-Ruž krivine, eksplodirao zadnji desni pneumatik. Za samo par sekundi sva guma je otpala i Fetel se nekako dovukao na ramu do boksa, pritom jedva izbegavši incident dok su ga preticala 2 bolida u duelu. 

Iako je samo jednom bio u boksu, svi znaci su pokazivali da će gume izdržati do kraja, a i tempo je bio na zavidnom nivou. Fetel je nekoliko puta preko timskog radia dobijao obaveštenja da su pneumatici u redu i da nema brige.

"Zaslužili smo završetak na podijumu, ali to je trkanje. Totalno druga stvar je razlog zbog kog nisam završio", rekao je Fetel.

"Vozaču nije lako da prihvati ovakve stvari, čak i kad nisu strašne kao u Silverstonu pre par godina, ali i dalje treba biti spreman na ovo, jer može da se desi bez najave. Nemamo objašnjenje šta se desilo, nije bilo bušenja, guma je samo eksplodirala", izjavio je Fetel za Ferarijev sajt.

Kimi je, za razliku od timskog kolege, 2 puta išao na promenu guma i na kraju je završio na sedmom mestu. To je dobro ako se uzmu u obzir jako loše kvalifikacije kao i kazna i pomeranje od 2 mesta zbog promene menjača. Trku je startovao sa 14 mesta, dok se kvalifikovao na 12.

Finac je dodao da svakako nije zadovoljan ishodom, ali da je bolje nego što je juče izgledalo. Na kvalifikacijama su se pojavili neki problemi i svi su se nadali da su ih uspešno otklonili.

"Start mi je bio prilično loš, pneumatici su dosta proklizavali a tu je bio i loš ulazak u prvu krivinu, mada sam se oporavio dosta dobro. Auto je bio solidan tokom cele trke, samo je pred kraj došlo do jače degradacije prednjih pneumatika."

"Danas smo dali sve od sebe kako bismo popravili poziciju, ali nikad nije lako napredovati sa tako lošeg mesta. Pokušavaćemo i dalje i nadamo se da ćemo imati više sreće na našoj strani u budućnosti. Sada idemo u Moncu, našu domaću trku. Bilo bi zaista lepo kad bismo imali jak vikend pred svim našim fanovima", izjavio je Finac.

Šef Ferarija, Mauricio Arivabene, rekao je da nisu imali najbolji vikend sezone. 

"Izabrali smo agresivnu strategiju za Sebastiana, koja je išla po planu, sve dok mu nije eksplodirala guma 2 kruga pre kraja. Što se tiče Kimija, on je startovao sa pozicije 16 i završio na sedmom mestu, dakle u bodovima. Pošto je Spa iza nas, fokusiramo se na Moncu", rekao je.