Vilijams - trka za zaborav (ili istoriju)


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 22.08.2015.


Vilijams - trka za zaborav (ili istoriju)

©WilliamsF1

Svakako presedan u Formuli 1, stvar koja se viđa retko ili jednom u životu, desila se danas i to, ni manje ni više, nego Vilijamsu. Naime, kada je Botas ušao na zamenu pneumatika, mehaničari su stavili tri meke gume (žuta šara), dok su na mesto zadnje desne stavili srednje tvrdu (bela šara). 

Taj postupak je vrlo brzo primećen i sankcionisan kaznom prolaska kroz boks. Pre samog odrađivanja kazne, Botasu su javili da se ne zaustavlja i da nastavi sa tom mešovitom konfiguracijom. Svakako događaj za pamćenje.

Malo je reći da je Botas bio veoma razočaran nakon trke, usled "početničke" greške mehaničara koja ga je koštala više bodova. Rekao je kako nije bio svestan ovoga sve dok mu tim nije javio za kaznu.

"Rekli su mi tek jedan krug nakog kazne šta se zaista desilo", izjavio je. "Prvo sam mislio da postoji razlika u pritisku pošto su se ivice na levoj strani ponašale drugačije. Auto je, međutim, bio u voznom stanju, tj nisam gubio puno vremena. Očigledno veoma banalna greška sa naše strane", rekao je Botas za timski sajt.

Nakon što su se kvalifikovali na treće, odnosno šesto mesto, Botas je dodao kako su očekivali bolji rezultat u nedelju.

"Definitivno smo očekivali više. Mučili smo se sa opcionim gumama dok su primarne bile mnogo bolje iako smo od njih očekivali gore ponašanje i na to treba da obratimo pažnju."

Može se reći da je Felipe imao "stabilniju" trku od timskog kolege, ali daleko od idealne. Felipe je imao dosta poteškoća na startu i tokom prve deonice na mekim gumama, koje nisu radile kako treba, te je zbog toga izgubio nekoliko pozicija na startu, izjavio je Masa.

"Danas smo se borili iz sredine, ali srednje tvrde [gume] su nas dobro služile. Nisam mogao da obiđem Pereza jer je Fors India imala zaista veliku brzinu na pravcu. Bio je težak dan i završetak na šestom mestu i nije tako loš", rekao je Brazilac.

Šef performansi, Rob Smedli, vidno razočaran, odmah se izvinio Botasu i rekao kako se ovakva greška više neće ponoviti. 

"Ova greška je na leđima celog tima i u to ime moram reći da mi je veoma žao što smo Valterija koštali borbe za podijum. Sprovešćemo istragu kako bismo u potpunosti razumeli šta se desilo i gde je pošlo naopako, kao i da se pobrinemo da se to nikad više ne desi."

Dodao je kako je ostatak trke bio diktiran nedostatkom tempa u prvoj deonici, te su zbog toga borbu počeli sa sredine karavana. 

"Napredovali smo ka Ferariju, ali smo izgubili neku prednost u odnosu na Red Bul. Ako uzmemo sve što se danas dešavalo, ipak je krajnji ishod pozitivan", izjavio je Smedli.