Hamilton upisao još jednu pobedu


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 22.08.2015.


Hamilton upisao još jednu pobedu

©MercedesAMGF1

VN Belgije i Spa Frankorčamp je prva trka posle letnje pauze i početak druge polovine sezone, istorijski vrlo značajna trka i jedna od najomiljenijih staza za fanove širom sveta. Takve epitete je sigurno opravdala dramom koja se odvijala na početku i na kraju trke.

Pre samog starta, tokom formacionog kruga za zagrevanje, javio se problem na bolidu Nika Hulkenberga, stao je van pozicije te je usled toga vožen još jedan formacioni krug. Sainz je tokom tog perioda javio da ima problem sa ERS jedinicom, te je otišao u boks i odatle startovao.

Na startu trke sve oči su bile uprte u vozača Fors Indie, Serhia Pereza, koji je imao leteći start. Odmah je obišao tri vozača ispred sebe i u nekoliko navrata je napadao vodećeg Hamiltona, a u jednom trenutku je bio i ispred. Sjajan start je imao i Sebastian Fetel koji je napredovao 3 pozicije. Najlošije je startovao Niko Rozberg, koji je otišao dosta široko i pao je nekoliko mesta.

Nakon startne gužve, ponovo su se javili mehanički problemi. Prvo je Maldonado javio da ima probleme sa motorom, a zatim je i Sainz skroz usporio tokom četvrtog kruga. Iako je inženjerska ekipa iz boksa uspela daljinski da otkloni problem na Sainzovom bolidu, ipak nije imao sreće, te se konačno povukao iz trke u 35. krugu.

Prve zamene pneumatika su počele već tokom prvih 10 krugova. Trka je išla mirnijim tokom, a za promenu se pobrinuo mehaničarski tim Vilijamsa. Naime, desila se vrlo bizarna stvar tokom Botasove posete boksu i zamene pneumatika. Na automobil Finca su stavljena 3 meka pneumatika (žuta šara) i jedan srednje tvrd (bela šara) na zadnju desnu poziciju. Ubrzo je usledila i kazna prolaska kroz boks, međutim Botas je zadržao takvu "mešovitu" kombinaciju pneumatika.

Rikjardo je tokom trke vozio vrlo agresivno i tokom jednog napada pod punom brzinom, naglo je zakočio i javio mu se problem koji je rezultovao da se zaustavi na veoma nezgodnom mestu, na samom početku startno ciljne ravnine iza veoma oštre krivine, verovatno usled problema sa hidraulikom. Tada je na snagu stupila žuta zastava i virtuelni sigurnosni automobil, dok redari ne uklone auto sa staze.

Pred sam kraj trke, vozači su "ubrzali" te smo mogli da vidimo mnogo preticanja na svim pozicijama. Fetel je u dogovoru sa timom ostao na jednom zaustavljanju i vozio je dobrim tempom na srednje tvrdim gumama. Iako je od inženjera redovno dobijao potvrdu da je sa gumama sve u redu, u pretposlednjem krugu, dok je držao treće mesto, zadnji desni pneumatik mu je eksplodirao, na brzom pravcu nakon Ou-Ruž krivine.

Ferari je na taj način prokockao treće mesto koje je Fetel u tom trenutku držao. Šteta je veća ukoliko se uzme u obzir da je ovo jubilarna 900. trka za propetog konjića iz Maranela, koja je krunisana samo Raikonenovim sedmim mestom.

Ovo je težak udarac za Ferari i naročito za Fetela, koji je bio siguran u napredak Ferarija i imao je velika očekivanja do kraja sezone, ukljujučujući i napad na Hamiltona i izazivanje titule. Nakon današnje trke, Britanac je uvećao svoju prednost za ogromnih 25 bodova.

Hamilton je osvojio šestu pobedu u sezoni, 39. u karijeri i ukupno osvojen 80. podijum, te se sa ovim brojem izjednačio sa legendom sporta, Airtonom Senom. Niko Rozberg je završio na drugoj poziciji, blizu timskog kolege.

Još jedan pobednik trke je i Roman Grožan, koji je došao do treće pozicije. Iako je nije osvojio "direktnim" duelom, zasluženo je krunisana sjajna vožnja koju je pokazao na današnjoj trci i tokom celog vikenda.

 

Rezultati Velike nagrade Belgije:

01 Luis Hamilton Mercedes

02 Niko Rozberg Mercedes +2.0

03 Roman Grožan Lotus 37.9

04 Danil Kvjat Red Bul 45.6

05 Serhio Perez Fors Indija 53.9

06 Felipe Masa Vilijams 55.2

07 Kimi Raikonen Ferari 55.7

08 Maks Ferštapen Toro Roso 56.0

09 Valteri Botas Vilijams 61.0

10 Markus Erikson Zauber 91.2

11 Felipe Nasr Zauber 102.3

12 Sebastijan Fetel Ferari 1 krug

13 Fernando Alonso Meklaren 1 krug

14 Dženson Baton Meklaren 1 krug

15 Roberto Meri Manor 1 krug

16 Vil Stivens Manor 1 krug

Trku nisu završili

Karlos Sajnc Toro Roso

Danijel Rikardo Red Bul

Pastor Maldonado Lotus

Niko Hilkenberg Force Indija