Istorija F1: Spa Frankošamp 1998


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 21.08.2015.


Istorija F1:  Spa Frankošamp 1998

©livef1.it

Postoje trke koje nam ostaju zauvek u sećanju, a VN Belgije 1998. godine svakako zaslužuje epitet jedne od najdramatičnijih u istoriji takmičenja. Te godine gledanost Fomule 1 bila je na vrhuncu. Četvrta godina partnesrtva izmedju Meklarena i Mercedesa dovela do fantastičnih rezultata. Meklaren je prvi put jos od vremena Ajrtona Sene bio najveći kanditat za naslov prvaka, a Mika Hakinen je pri kraju svoje karijere bio odlučan u nameri da postane šampion. Najveći konkurent mu je bio Mihael Šumaher u Ferariju, ekipi koja se bukvalno preporodila te godine.

Video 1

Na stazu Spa Frankošamp Mika Hakinen je došao sa nekoliko bodova prednosti u odnosu na Nemca i činilo se da će pol pozicijom i eventualnom pobedom na trci učvrstiti svoju prednost. Vreme tog vikenda bilo je izuzetno promenljivo. Na startnom gridu iza Mike, nalazili su se još njegov kolega Dejvid Kultard, Dejmon Hil u Džordan-Hondi i Mihael Šumaher. Na samom startu magla, slaba vidljivost i izuzetno klizava staza uticala je na najveći karambol u istoriji takmičenja. Preagresivna vožnja Dejvida Kultarda preko ivičnjaka dovela je do lančanog udesa jos 12 bolida. Posle prve krivine gledaoci su spasavali glave od lansiranih pneumatika koji su leteli na sve strane. Čudom samo Barikelo je doživeo blage povrede, a tadašnjim pravilom vozači su na restart trke odlazili po svoje rezervne bolide.

Video 2

Nakon pauze ponovjleni start nije bio uspešan za Hakinena koji se okrenuo na stazi zbog incidenta sa Herbertom u Zauberu. Finac nije uspeo da nastavi, dok je Dejmon Hil preuzeo vođstvo posle izlaska "sejft kara", a kiša je bila sve intenzivnija. Šumaher je maestralnom vožnjom uspeo da obiđe Hila u osmom krugu i nakon toga napravio prednost od 40 sekundi čime je opravdao nadimak novog "kišnog čoveka". Međutim, na putu do pobede imao je jednu veliku prepreku koja se zvala Hakinenov klupski kolega. Škotlanđanin koji je bio odgovaran za karambol zaostajao je čitav krug, a Šumi se velikom brzinom približavao. Nekoliko sekundi pre neočekivanog duela kamere su snimile kadar u kome Žan Tod prilazi ljutito Ronu Denisu, zahtevajući da njihov vozač momentalno prepusti poziciju. Sledeći kadar uz tipičan komentar čuvenog komentatora Mareja Vokera bio je vrlo draamatičan. Vokerov urlik "Ouu God!", dok se Šumaher zabija u Kultardov zadnji pneumatik je jedan od F1 treunutaka koje pamtimo. Oba vozača su zbog brojnih oštećenja odvezli bolide u garaže. Besna reakcija Šumahera i odlazak u Meklarenov boks da se obračuna sa Kultardom naterale su reditelja da na momente zapostavi dešavanja na stazi. Za to vreme dvojac Dzordan-Honde, Dejmon Hil i Ralf Šumaher vodio je trku. Pred sam kraj Žan Alezi u Zauberu se opasno približavao, dok je Ralf sve više napadao Dejmona. U tim trenucima legendarni britanski vozač se oglasio preko radio veze vrlo autoritativno te je rekao šefu:''Edi ako se sada trkamo izgubićemo dvostruku pobedu'', nakon čega je Edi Džordan odlučio da izda naređenje Ralfu da se povuče.

Video 3

Ekipa Irskog biznismena ostvarila je svoju prvu pobedu u F1 i to dvostruku, a Dejmon Hil svoju poslednju u svojoj bogatoj karijeri. Posle trke Kultard i Šumaher su imali jednosatnu raspravu nakon čega su sportski pružili ruke jedan drugom. Nemac je osim sportskog pozdrava imao malo toga korisnog nakon VN Belgije. Prednost koju je Hakinen imao pre trke manje više je stabilno održavao do kraja sezone koja je bila spektakularna.

Tekst: Nikola Ognjenović

Izvor video materijala: YouTube