Reno nagoveštava raskid partnerstva sa Red Bulom


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 28.07.2015.


Reno nagoveštava raskid partnerstva sa Red Bulom

©

Francuski proizvođač automobila preispitao je svoje partnerstvo sa Red Bul timom pošto se uverio da od njega nije bilo maksimalne marketinške koristi. Podsticaj za preispitivanje bila je i razočaravajuća prva polovina kampanje i kritike Red Bula zbog nedostatka progresa. Kritike su dostigle vrhunac kada je na VN Austrije vlasnik Red Bul tima, Ditrih Matešić, rekao da je Reno uništio njihovu motivaciju za učešće u Formuli 1.

Renoovi planovi za budućnost su još uvek otvoreni. Razmišlja se o kupovini Lotus tima, ali generalni direktor Kiril Abitbol je jasno rekao da nikakva odluka još nije doneta i da, što se tiče budućih projekata, preostaje da nastave sa radom i razmatraju moguće opcije.

Izvršni direktor Renoa, Karlos Gosn, je bio prilično jasan rekavši da nisu zadovoljni onim što u Formuli 1 postižu trenutno, niti što se tiče performansi niti sa marketinške strane gledano, tako da se nastavlja sa razmatranjem drugih opcija.

Abitbol je odlučan što se tiče jedne stvari, a to je da ono o čemu se razmišlja na duže staze neće uticati na trenutne ugovore koje Reno ima za narednu godinu sa timovima Red Bul i Toro Roso. On je izjavio: "Imamo obavezujuće ugovore do kraja 2016. godine i to je polazna tačka. Pravimo planove u skladu sa tim ugovorima."

To je njegov stav uprkos tome što postoje sugestije da šefovi Red Bul tima razmatraju da li postoji način da se izbegne ta poslednja godina saradnje propisana ugovorom, pogotovo ako veza Renoa sa timom Lotus utiče na funkcionisanje njihovog tima.

Renoov generalni direktor rekao je: "Rešenja koja razmatramo odnose se više na 2017. nego na 2016. godinu, ali opet, ako 2016. godina treba da bude prelazna onda ćemo morati da razvijemo nešto i zato nastavljamo da radimo, ali naša je želja da ostanemo u F1."

Direktan konflikt sa timom Red Bul izazvalo je to što je Abitbol rekao da je prioritet Renoa da rade ono što je najbolje za njih na duže staze. Izjavio je: "Mislim da ne bi trebalo da ugrozimo planove za 2017. kako bismo požurivali nešto za 2016. Nema žurbe, ovo je dugoročna igra. Ali taj naš pristup se razlikuje od brendova kao što je Red Bul koji je u Formuli 1 samo nekoliko godina i više je sponzor nego graditelj i proizvođač u njemu. Možda je taj dugoročni fokus nezadovoljavajući za Red Bul koji želi da ima rezultate odmah. Ja to razumem, ali mi ne gledamo stvari na taj način i možda je to jedan od razloga zašto nam je teško da u ovom trenutku uskladimo naše ciljeve sa ciljevima Red Bula. Mi gledamo dugoročno."

Iako u Renou nisu isključili povlačenje iz učešća u Formuli 1, Abitbol je rekao da se šefovi Renoa slažu da se ne može nastaviti sa istim pristupom tom sportu koji imaju sada. Rekao je da način na koji funkcioniše  partnerstvo sa Red Bulom više nije opravdan jer ne postižu dovoljno uspeha i veoma je bolno kada stvari krenu naopako.

"Ono što vam je potrebno jeste da budete sigurni da su dobici veći od rizika i negativnosti koja je povezana sa tim", rekao je. "To je razlog što moramo da menjamo ono što sad radimo, jer trenutno odnos između dobitaka i gubitaka, i finansijski i što se tiče naše reputacije, nije dovoljno dobar. To je ono što je potrebno popraviti. Sve što budemo radili u budućnosti u Formuli 1 biće pod mnogo većom kontrolom. Po mom mišljenju, težina odluke koju moramo da donesemo je u tome što treba uskladiti mnogo faktora koji na nju utiču. Ne možemo da radimo u izolaciji, moramo da radimo u partnerstvu, ali i da sve bude pod kontrolom. Odnos kontrole i rizika mora se meriti precizno i odlučno."

Teksta poslala Milena Nikolić