Haotična trka za Vilijams


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 25.07.2015.


Haotična trka za Vilijams

©WilliamsF1

Ovaj vikend je početka bio težak za tim iz Gruva, Velika Britanija. Slab tempo je do izražaja došao i prilikom kvalifikacija, kada je dvojac Botas-Masa zauzeo 6. i 8. mesto. 

Loša sreća je pogotovo pratila Brazilca koji je odmah nakon kruga za zagrevanje dobio kaznu od 5 sekundi u boksi, jer se postavio loše na startnom gridu. Zbog ovoga je vožen još jedan krug za zagrevanje, što se ne viđa često u F1.

Muke je mučio tokom cele prve sesije sa srednje tvrdim pneumaticima, što je za njega bilo dosta naporno. Gume su mu valjale samo tokom poslednje deonice, što će biti istraženo, rečeno je u garaži.

"Ovaj vikend je bio dosta izazovan za nas. Prvo sam dobio kaznu na početku a zatim i gume nisu htele da me "slušaju". Takođe je bila i velika gužva na stazi. Gledajući očima tima, ovo je katastrofalan vikend jer nismo osvojili ni jedan bod, ali uspećemo to da nadoknadimo", kratak je bio Masa.

Sa druge strane, Botas je imao sjajan start, dospevši na četvrto mesto već u prvom krugu, dok se Felipe mučio na desetom. Imao je odličan tempo, ali ga je udarac nakon restarta trke izbacio iz koloseka, te je i on završio bez bodova.

"Ovo je veliko razočarenje, završiti dan bez bodova", rekao je Botas.

"Na startu nam je tempo bio kompetentan sa vodećima. Bilo je dosta prilika za dobar rezultat, ali sam pretrpeo udar od nazad u totalno pogrešnom trenutku. Odatle je moja trka krenula nizbrdo. Bitno je da ovo zaboravimo, dobro se odmorimo i sveži dočekamo Spa", završio je Finac.

Za Smedlija, trka se odvijala potpuno neočekivano. Prvo nisu imali tempo od petka, a zatim je i Valteri bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Rekao je kako taj incident nije njegova greška i da bi bio na podijumu da se to nije desilo.

"Ovakvi rezultati nas čine jačim kao grupa, možemo da krenemo dalje mirne glave i analiziramo šta je pošlo naopako. Vilijams je konstantno u fazi učenja, poslednjih 18 meseci i ovakvi dani dolaze sa tim. Idemo dalje sa ciljem da nadoknadimo sve što je danas izgubljeno", rekao je tehnički šef.