Fetel: "Podijum nije poklon"


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 04.07.2015.


Fetel: "Podijum nije poklon"

©FerrariF1

Kvalifikacije nisu završene očekivano, nakon što im je Vilijams oduzeo drugi startni red. Takav trend pratio je i početak trke.

Fetel je imao pogotovo loš start i veoma brzo je pao na deveto mesto, ali je uspeo da se vrati i završi na podijumu zahvaljujući savršeno tempiranom odlasku u boks po kišne pneumatike. To ga je "teleportovalo" na treće mesto ispred Mase i Botasa, koji su izgubili tempo čim je pala kiša.

Ipak, Fetel ne smatra da je ovaj podijum 'Božićni poklon', kako su ga mnogi nazvali.

"Ovo nije poklon, Deda Mraz mi nije rekao kada da promenim pneumatike. Ovo je naša odluka i očigledno da je mnogi nisu doneli u pravo vreme. Mi jesmo i ovo je zasluženi uspeh."

Dodao je kako je tempiranje odlaska i izbor pneumatika bila 100% njegova odluka doneta u trenutku.

"Ovo nije lako uraditi, ako pada kiša neka kola odmah idu na zamenu i onda i vi razmišljate o tome. Međutim ako je staza suva na većini mesta, onda nema svrhe."

"Kako se krug završavao video sam da je staza dosta mokra i kako sam video oblake nekoliko krugova ranije, znao sam da je to trenutak za odlazak. Kiša je bila intenzivna i konstantna, nije bilo dileme."

Fetel priznaje da je Ferari bio inferioran tokom celog vikenda, kako su očekivanja u garaži bila mnogo veća.

"Vilijamsov tempo nas je iznenadio i juče i danas, pogotovo tokom trke. Ne mislim da smo otišli korak unazad, jednostavno nismo našli dobar pravac. Gusto je između nas i Vilijamsa, a i Red Bul je dosta napredovao", završio je Nemac.

Kada je kiša pala, Raikonen je bio na stabilnom petom mestu. Međutim Finac se kockao i vrlo rano otišao u boks, već u 28. krugu, 4 pre ostalih. Da je kiša pala, to bi bio pun pogodak, međutim to se nije desilo. Posledica toga je velika degradacija zbog suve staze i čak 4 sekunde sporije od ostatka grida.

Kada je jača kiša, dovoljna da ohladi srednje tvrde gume, ipak pala, tada je već bilo prekasno. Gume su suviše degradirale, što je nateralo Kimija da ode na još jednu zamenu. Epilog svega, tek osma pozicija nakon karirane zastave.

"Početkom trke, bili smo zaglavnjeni iza Hulkenberga, bili su jednostavno prebrzi na pravcu i na mestima pogodnim za preticanje, dok je nama nedostajalo brzine. Šteta je, pošto smo imali vrlo dobru kontrolu i držanje tokom cele trke i auto se ponašao bolje nego juče."

Kimi se osvrnuo i na svoju odluku o ranoj zameni pneumatika.

"Kada je počelo da pada, staza je postala klizava, naročito u krivinama 7 i 8 i tada sam doneo odluku, međutim kiša je stala. Verovatno sam otišao 3, 4 kruga prerano. Generalno, ovaj tip staze nam ne odgovara i to je nešto na čega treba da se fokusiramo", izjavio je Finac.