Prvi bod za Alonsa u šampionatu 2015


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 04.07.2015.


Prvi bod za Alonsa u šampionatu 2015

©McLarenF1

Nakon teških kvalifikacija na Silverstonu i tempa koji nije obećavao ništa posebno, pehovi rivala i kiša ipak su izrežirali trku u kojoj se Alonso domogao prvog boda.

Baton nije imao sreće kao njegov kolega. Španac je pri pokušaju izbegavanja incidenta koji se dešavao ispred njega udario u gumu klupskog kolege. Batonov bolid se od siline udara odigao od tla, a potom se motor ugasio. Britanac nij imao nikakvu mogućnost da nastavi trku, a Alonso je morao po novi nos za vreme dok je na stazi bilo vozilo sigurnosti.

Posle desetak krugova broj odustalih se popeo na pet. Među odustalim nisu bili vozači Manora te je Alonsu prolaz do pozicije trinaest skoro bio zagarantova. Usled problema sa elektro motorom odustao je i Rikardo, a potom i Sajnc, te se Alonso našao iza Eriksona u Zauberu.

Kiša je režirala završnicu, a pravovremen odlazak u boks uz jedan više za Eriksona omogućio je Alonsu proboj do desete poziciji i prvi bod u šampionatu.

"Rezultat nije najbolji ali deseto mesto pomaže motivaciji. Ceo tim je fokusiran, svi naporno rade kako bi poboljšali bolid, svi znamo da je ovo višegodišnji projekat i da nema magičnih rešenja, ali ostvariti pristojan rezultat i zabeležiti bodove je uvek bitno".

"Start je bio neverovatan. Velika gužva je bila u trećoj krivini. Vozači Lotusa bili su previše agresivni i imali kontakt. Imao sam zanošenje pri pokušaju da ih izbegnem i pri tome sam dotakao Džensona. Bilo je dosta odustajanja i malo zdravog razuma".

"Ipak, znamo da napredujemo i današnji dan je bio dobar za moral", rekao je Alonso.