Iako munjevit na startu, Masa ipak bez podijuma


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 04.07.2015.


Iako munjevit na startu, Masa ipak bez podijuma

©WilliamsF1

Svi znamo da je Felipe jedan od vozača koji imaju najbolji start na gridu. Svoje umeće je još jednom pokazao na današnjoj trci, kada je, kao od šale, preskočio oba Mercedesa na samom startu i nakon prve krivine već daleko odmakao. Takvom početku trke se, nakon duge dominacije Mercedesa, niko nije nadao.

Masin primer pratio je i Botas, koji je odmah obišao Niku Rozberga i neko vreme vodio bitku točak uz točak sa Hamiltonom. Dugo vremena mu je bio blizu ali nikako nije uspeo zaobići, sve dok se nije pojavio sigurnosni automobil zbog sudara Lotusa i Meklarena. Kada se auto povukao sa staze, Hamilton je napravio grešku pokušavajući da obiđe Masu. Tada je imao blokadu prednjeg desnog pneumatika, otišao preširoko, što je Finac dobro iskoristio.

Vilijamsi su držali odličan tempo, ne dozvoljavajući Mercedesima da im se približe. Nakon 2 kruga od povlačenja sigurnosnog automobila, DRS je bio upaljen, što je išlo u korist Botasu. U nekoliko navrata je napao Masu, ali su vozači odmah dobili obaveštenje iz boksa da se ne trkaju međusobno nego da probaju da ostanu ispred Mercedesa.

Botas je, međutim, ostao pri uverenju da je brži od Brazilca, što je ponovio nakon što je dobio drugo upozorenje da ne napada Masu. U jednom trenutku je odgovorio kako ima više tempa i da će napraviti veće rastojanje ukoliko mu dozvole manevar. Iako su mu dozvolili kroz: "Mora da bude čisto preticanje i moraš brzo da se odmakneš", Botas ipak nije uspeo da ugrozi Masu.

"Treba da ostanemo pozitivni i budemo ponosni na rezultat. Tempo koji smo pokazali tokom vikenda je odličan. Izdržali smo sve direktne napade Mercedesa što samo pokazuje kako naporno radimo između svake trke. Smanjili smo razliku za Ferarijem tako da možemo smatrati da je vikend bio uspešan", izjavio je Botas.

Iako ga je više puta video u retrovizoru, Masa veruje da je imao bolji tempo od svog timskog kolege.

"Imao je DRS. Bilo mu je mnogo lakše da me prati, ali ja sam ipak bio brži", rekao je iskusni Masa.

Vilijamsov šef performansi, Rob Smedli, smatra da je tim doneo pravu odluku.

"Prvo smo im rekli da ne napadaju jedan drugog i kasnije smo ih pustili, pod uslovom da ne usporavaju jedan drugog. Mislim da je to bila dobra odluka", izjavio je Smedli.

Masa kao timsku grešku navodi to što se nisu prebacili na srednje tvrde pneumatike (za kišu) pre Mercedesa i tada je trka krenula nizbrdo.

"Start je bio fantastičan, ali je drugi pit stop bio katastrofalan. Ispustili smo priliku da budemo na podijumu, a takođe nam je i kiša pokazala da nismo kompetitivni po mokrom. Moje zaustavljanje je bilo nešto duže jer je trebalo očistiti zadnje krilo. Predugo smo čekali kad je počelo da pada", zaključio je Masa.