Luis Hamilton uz dosta truda i sreće pobedio na Silverstonu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 04.07.2015.


Luis Hamilton uz dosta truda i sreće pobedio na Silverstonu

©MercedesAMGF1

Hamiton je uz Džima Klaraka i Najdžela Mensela, postao treći Britanac sa tri pobede na Velikoj nagradi Velike Britanije. Ipak, trka nije krenula baš sjajno za njega, jer su vozači Vilijamsa imali odličan start. Masa i Botas koji su startovali iz drugog reda, kao iz katapulta su prošli pored Rozberg. Masa se probio i ispred Hamiltona dok je Botas nakon nekoliko duela u krivinama ipak ostao na trećoj poziciji.

Na samom startu došlo je do kontakta među vozačima na začelju, pa su odmah u prvom krugu trku završili Grožan, Maldonado i Baton. Alonso je za vreme u kome je bilo uposleno vozilo bezbednosti otišao po novo prednje krilo.

Na restartu Hamilton je pokušao da napadne Masu i tako ostavio prostor Botasu da ga obiđe. Vilijamsi su pruzeli vođastvo, prizor koji nije odavno viđen u Formuli 1 dobivši radio instrukcije da ne napadaju jedan drugog.

U međuvremenu Maks ferštapen je imao okretanje uz otklizavanje u barijeru, te se tako borj odustalih, ako uračunamo Felipe Nasra koji nije startovao popeo na pet.

Nekoliko krugova kasnije Botas je dobio dozvolu za napad na Masu uz sugestiju da pokušaj pruzimanja liderske pozicije bude "čist", što je na krivudavom i brzom Silverstonu teško izvodljivo.

Vodeće četvorka - Masa, Botas, Hamilton i Rozberg, gradila je prednost nad ostatkom konkurenata, a stanje je ostalo nepromenjeno sve do odlaska u boks.

Hamilton tada uspeva da se probije ispred vozača Vilijamsa, što ne polazi za rukom Rozbergu koji ostaje na poziciji četiri.

Drugi deo trke režirala je kiša. Nakon što je odustao Rikardo iz Red Bula parkiravši se u garažu i Sajnc iz Toro Rosa je imao probleme sa svojim STR10. Proglašeno je stanje virtuelnog vozila bezbednosti u kome su vozači usporili tempo, uz poštovanje trenutne razlike.

Nakon nastavka kiša je režirala završnih dvadesetak krugova.

Jedan od najvećih gubitnika Velike nagrade Velike Britanije je Kimi Raikonen. On je sa pete pozicije otišao u boks i ispostaviće se prerano montirao gume za mokru stazu. Ostali vozači su ostali na stazi,   astaza se nakon prvog pljuska počela prosušivati. Rozberg je u tih desetak krugova odlično odvozio i uspeo da prestigne Botasa i Masu. Sustigao je i Hamiltona ali je Britanac uz početak drugog jačeg pljuska prvi otišao u boks, montirao gume za vlažne uslove, dok je Rozberg ostao jošđ jedan krug na stazi. isto je uradio i Fetel uspevši tako da pretekne oba Vilijamsa i domogne se treće pozicije.

Sedam krugova pre kraja Hamilton je imao desetak sekundi prednosti nad Rozbergom, uslovi na stazi su se popravljali, pa je Britancu ostalo da rutinski privede trku kraju.

Fetel se uz prvovremeni boks domogao podijuma, dok su Masa i botas iz Vilijamsa nakon sjajnog početka trke zauzeli pozicije četiri i pet. Botas se jako mučio na gumama za mokru stazu, a u završnici mu se približio i šestoplasirani Kvjat iz Red Bula.

Sedmo mesto zauzeo je Hilkenberg iz Fors Indije, solidan rezultat tima na domaćoj trci potvrdio je Perez devetim mestom.

Između vozača Fors Indije naša se Raikonen koji je u završnici otiša po još jedan par guma za vlažn stazu jer je prevremnim izlaskom sa prethodnim setom guma znatno istrošio gume na relativno suvoj pisti. Loša taktika ostavila je Finca na bez desetak bodova.

Poslednji raspoloživi bod uzeo je Fernando Alonso i tako se konačno upisao među osvajače bodova. On je osamnaesti vozač koji je ove godine osvojio bodove.

Trku je završio i Erikson iz Zaubera. On je zbog loše taktike i servisa više, od Alonsa, ukupno četiri, morao da se zadovolji pozicijom 11.

Tabelu vozača koji su završili trku kompletiraju Meri i Stivens iz Manora. Da je trka potrajala još koji krug više odnosno da se dogodio neki incident više i vozači ovog tima bi se poput Alonsa verovatno upisali u osvajače bodova. Stivens je u završnici otklizao sa staze udario u barijeru, polomivši prednje krilo. ipak uspeo je da se domogne boksa i završi trku.

Pomenuti Nasr iz Zaubera nije upeo da startuje trku. On se pri izlasku na stazu u startni poredak zaustavio u sektoru dva i nekoliko minuta pokušavao da ubaci u brzinu. Nakon uzaludnih pokušaja dobio je instrukcije da izgasi motor, te je trka za njega bila gotova i pre starta. 

 

Rezultati Velike nagrade Velike Britanije:

 

01 Luis Hamilton Mercedes 1:31.27.729

02 Niko Rozberg Mercedes 10.9

03 Sebastijan Fetel Ferari 25.4

04 Felipe Masa Viliams 36.8

05 Valteri Botas Vilijams 63.1

06 Daniil Kvjat Red Bul 63.9

07 Niko Hilkenberg Fors Indija 78.7

08 Kimi Raikonen Ferari 1 krug

09 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

10 Fernando Alonso Meklaren 1 krug

11 Markus Erikson Zauber 1 krug

12 Roberto Meri Manor 3 kruga

13 Vil Stivens Manor 3 kruga

Trku nisu završili

Karlos Sajnc Toro Roso 21 krug

Danijel Rikardo Red Bul 31 krug

Maks Ferštapen Toro Roso 49 krugova

Pastor Maldonado Lotus 52 kruga

Roma Grožan Lotus 52 kruga

Dženson Baton Meklaren 52 kruga

Trku nisu startovali

Felipe Nasr Zauber