Skaj i Bi-Bi Si podelili prenos Formule 1 od 2012 do 2018


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 29.07.2011.


Skaj i Bi-Bi Si podelili prenos Formule 1 od 2012 do 2018

©

Trke, kvalifikacije i treninzi biće prenošeni na pretplatnom kanalu Skaj Sport, a polovina trka biće prikazana i na slobodnom Bi-Bi-Si-jevom kanalu po novom dogovoru između dve kompanije, a sve to u priodu od 2012 do 2018.

Bi-Bi-Si će nastaviti da prikazuje najzanimljivije delove trke koji nisu bili u živom prenosu, a kompanijin Radio 5 imaće komentatore na svim trkama.

"Oduševljeni smo sa činjenicom da će Formula 1 ostati na Bi-Bi-Si-ju. Sport nije bio nikada popularniji, a TV publika se uvećava 10 godina za redom. Naša kompanija je uvek stajala iza velikih sportskih događaja. Sa novim ugovorom ne samo da smo postigli značajnu uštedu, već smo osigurali da kroz naše uživo i odložene prenose cela akcija ostane dostupna i za besplatno gledanje", rekla je Barbara Slejter, direktorka Bi-Bi-Si Sporta.

"Ovo je fantastična vest za sve F1 fanove, Skaj Sport će biti jedino mesto koje će pokrivati svaku trku u HD tehnologiji. Donećemo u F1 puni Skaj Sport režim prenosa sa posvećenošću svakoj trci do sada neviđenooj u Velikoj Britaniji", rekao je Barni Frensis, direktor Skaj Sporta.

Bi-Bi-Si je imao ekskluzivna prava na prenose Formule 1 u Velikoj Britaniji do kraja 2013. godine, ali kompanija je već duže vreme pod pritiskom da smanji troškove. Ipak, trka u Monaku i Velikoj Britaniji kao i završnica ostaće na repertoaru ove medijske kuće.

Neki timovi, među kojima je Meklaren već su zatražili razjašnjenje cele sitacije, pozivajući se čak i na Konkord ugovor u kome stoji da Formula 1 mora biti na slobodnim TV kanalima, pa se tako ovo može smatrati prekršajem istog.

Da je situacija sve vrelija, govori nami izjava Adama Para iz Vilijamsa, koji je pak naklonjen ovakvom ishodu, jer je ovaj tim u poslednje vreme definitivno u krizi kako finansijskoj tako i rezultatskoj, te ekstra finasijska injekcija ne bi bila loša u ovom trenutku.

Ostaje nam da sačekamo razvoj situacije u Velikoj Britaniji i vidimo da li će ista biti preneta na ostatak Evrope i ostatka planete. Tendencije nam govore da se ide u pravcu plaćanja prenosa.

Mi u Srbiji možemo se pohvaliti da već gledamo Formulu 1 preko kablovske odnosno plaćamo za prenose koliko-toliko, tako da smo već prestigli ceo svet po tom pitanju. Postoji jedna "sitnica", prenosi nisu u HD formatu, a i vlasnici prava nisu otkupili čitavo prvenstvo već 16 trka.