Masa presrećan trećim mestom, Botas peti


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 20.06.2015.


Masa presrećan trećim mestom, Botas peti

©WilliamsF1

Masa je startovao četvrti, rame uz rame sa Fetelom. Tu poziciju je držao do 37. kruga, kada se desio problem prilikom Fetelovog odlaska u boks i praktično su Brazilcu dali treće mesto. Ovo je Masin prvi prodijum u novoj sezoni.

Tu međutim nije bio kraj posla, pošto je prošla tek polovina trke. Pogotovo je bilo napeto na kraju, kada se Masa branio poslednjih nekoliko krugova. Ipak je odoleo svim napadima crvenog konjića, dobrom vožnjom i taktikom i završio je 0.5s ispred.

However, Massa, polesitter at the Red Bull Ring 12 months ago, held the racing line – and his nerve – to take the chequered flag just 0.5s ahead and claim his first podium finish of the season.

"Jako sam srećan današnjim rezultatom", rekao je Masa nakon trke. "Tačno je da nam je Ferari pomogao kada im se desio problem u pit stopu."

"Shvatamo da smo možda i dalje treći najbrži tim u šampionatu, ali kad nam se prilika ukaže, iskoristićemo je. Danas se tako nešto i desilo."

Felipe je dodao kako je morao da se osloni na svo iskustvo od prethodnih 13 godina, kako bi uspeo da se odbrani od naleta Nemca pred kraj trke. U poslednjih šest krugova, Fetel je prišao u domet DRS-a, ali nije uspeo da priđe dovoljno blizu, zbog superiorne brzine koju Vilijams ima na pravcu.

"Bilo je teško da držim Fetela iza sebe, ali na važnim mestima, tražio sam poziciju koja će mi dati bolje prianjanje. Bio mi je veoma blizu krajem trke. Znamo da oni mnogo bolje čuvaju pneumatika tokom trke."

"Ovo nije laka staza za obilaženje i zato mi je cilj bio da mu ne dozvolim priliku za to", izjavio je Masa.

Brazilac je takođe dodao kako se ispunilo predviđanje koje je pre trke napravio njegov sinčić, Filipinjo, koji je bio danas prisutan da bordi svog oca.

Botas se nepravedno našao u senci Masinog rezultata, Finac je trku završio na solidnom petom mestu i doneo timu vrlo važne bodove. Iako je više očekivao od današnje trke, raduje se zbog ukupnog timskog rezultata.

"Šteta je što nisam mogao bolje, uživao sam u trkanju. Na sredini trke imao sam problema sa kočnicama o čemu sam do kraja morao da brinem. Smanjili smo zaostatak za Ferarijem u borbi sa šampionat konstruktora, što je lepo. Čestitam Felipeu na sjajnom rezultatu", kratak je bio Finac.

Nakon trke, Rob Smedli se našalio sa Masom, rekavši "Nije loše za jednog starca" preko radija. Složio se da je treće i peto mesto sjajan rezultat za tim. 

"Danas smo hteli do podijuma i maksimalno smo iskoristili prilike koje su nam pružene. Zadržali smo brža kola iza nas tri puta tokom ove sezone, što samo pokazuje koliko znanje naši vozači imaju. Felipe je sjajno izdržao pritiske i Valteri je takođe imao odličnu trku sa nekoliko preticanja."