Fetel za dlaku do podijuma, Kimi završio u zidu


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 20.06.2015.


Fetel za dlaku do podijuma, Kimi završio u zidu

©FerrariF1

Početak vikenda je za Ferari obećavao dosta uspeha. Oba vozača su tokom dva dana testiranja imala dobar tempo, a naročito je obećavalo što je Fetel bio najbrži na dva od tri treninga. Kada je u kvalifikacijama zauzeo treće mesto, Nemac se ponadao izazivanju Mercedesovog dvojca u trci, međutim uspeli su da mu pobegnu nakon nekoliko krugova.

Iako mu je podijum izmakao, što se desilo usled blokade pištolja za zavrtanje pneumatika, Nemac veruje da je Ferari sve bliži Merdecesu i da ovaj rezultat nije pravi prikaz napretka. Konačna pozicija na trci je četvrta. Nakon kiksa u boksu i Kimijevog udesa, Ferari je drugu trku za redom ostao bez podijuma.

"Mislim da smo dosta bliže nego do sada. Nadali smo se da ćemo biti bliži kako bismo malo pritisli Mercedese, naročito u uvodnim krugovima", rekao je Fetel. "Međutim, oni su danas impresivno vozili i bili su brži 3 desetinke po krugu, nismo mogli da ih uhvatimo."

"Ne mislim kako je naš tempo od petka i subote nestao. Mi smo i u trci bili dobri, samo su oni bili malo brži, izvukli su još malo snage što im je davalo prednost."

Činilo se kako će Nemac rutinski do trećeg mesta dok se nije desio problem u pit stopu. To ga je poprilično usporilo jer je ostao nekoliko sekundi duže, što je Masi bilo dovoljno da mu preuzme poziciju.

"Problem tokom pit stopa je nešto što može da se desi ponekad. To je danas bio slučaj, ali generalno, naši momci su najbrži u boksu i nikoga ne krivimo. Mi smo tim i kada guraš do granica, tada nije neočekivano"

Šef Ferarija, Mauricio Arivabene, je dodao kako se slično desilo sa Kimijem u Australiji.

"Imali smo problem sa tim zavrtnjem što drži točak i nije prvi put da se ovo dešava. Moramo se potruditi da se ovo više nikad ne ponovi", izjavio je Arivabene. "Nije bio mehanički problem, ovo je bilo do nas i to treba otkloniti".

Fetel je u završnim krugovima sustigao Felipea i imao je prilike za napad. Međutim, kad god se približi i uđe u DRS domet, nije bio dovoljno blizu da napravi potez. Na kraju je pohvalio Brazilca za sjajnu vožnju pod pritiskom.

"Prošle godine, Vilijams je bio jedan od najtežih auta za preticanje jer su bili izuzetno brzi na pravcima. Vidite, uvek ima dve linije oko krivina. On (Masa) je uvek držao onu brzu i bilo je jako teško preteći ga u krivini. Pravo mesto za napad je na pravcu ili na kočenju, ali tada jednostavno nisam bio dovoljno blizu. Pokušao sam da ga pritisnem da napravi neku grešku, najmanju, ali nije se desila ni jedna koja bi mi dozvolila da ga obiđem", završio je Nemac.

Sa druge strane, Kimi nije mogao da objasni šta je uzrok njegovog udesa sa Alonsom, ali srećom, izašli su obojica nepovređeni.

Nakon što se kvalifikovao na 14. mesto, Kimi je izgubio kontrolu nad zadnjim delom kada je izlazio iz druge krivine, što je dovelo do toga da je Alonso naleteo od nazad. Meklaren se bukvalno popeo na Ferari i pod je došao opasno blizu Kimijeve glave u kokpitu.

"Naravno da nije normalno, ali dešava se, to je deo trkanja", izjavio je Finac. "Opasno jeste, ali trkanje je samo po sebi uvek opasno."

Nakon što je upitan šta mu je tada prošlo kroz glavu, Kimi je odgovorio: "Nije idealna situacija. Mogu misliti kako je napeto bilo momku iza kamere, došli smo jako blizu njegove pozicije."

Finac nije mogao da objasni kako je tako naglo i dramatično izgubio kontrolu nad zadnjim delom.

"Imao sam proklizavanje i odjednom sam poleteo na levo, to je sve. Točkovi su se veoma agresivno vrteli i ne znam šta je uzrok tome, ali rezultat je uvek isti. Naravno da nije normalno i bio sam veoma iznenađen kada se to desilo. Očekivali smo trku u prvih 10, ali dobro je što se na ovome završilo."