Rozberg odneo pobedu u Austriji


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 20.06.2015.


Rozberg odneo pobedu u Austriji

©MercedesAMGF1

Rozberg je na startu preuzeo vođstvo ali je prvi krug obeležio incident u kome su učestvovali Raikonen i Alonso. Na izlasku iz krivine 2 Raikonen je proklizao, Alonso naleteo na njega završivši na Ferariju. Trka je prekinuta da se uklone slupani Meklaren i Ferari, a Alonso i Raikonen su nepovređeni izašli iz bolida. Za vreme intervencije redara odustao je i Vil Stivens, a Red Bulov Danil Kvjat otišao u boks po novi nos koji je oštetio u kontaktu sa vozačem Manora.

Trka je restartovana u 7. krugu, a Baton je odmah otišao u boks da odradi kaznu. Međutim, trka mu je potrajala kraće od one u Kanadi jer je nekoliko krugova kasnije pozvan u garažu, odnosno da napusti trku.

Listi kažnjenih pridružio se Markus Erikson jer je prevremeno startovao, a nakon odrađene kazne pao je na poslednju, tada 16-u poziciju.

U međuvremenu na čelu, Rozberg je napravio razliku od nekoliko sekundi nad Hamiltonom, a iza njih se pozicionirao Fetel iz Ferarija.

Šestu kaznu, pored Eriksona i vozača Red Bula i Meklarena, zaradio je Sajnc sredinom trke, zbog prebrze vožnje kroz boks. Nedugo zatim, vozač Toro Rosa je prijavio probleme sa motorom, a potom je bio primoran da napusti trku.

Rozberg je prvi od vodećih otišao u boks, uz jako kočenje na pri ulasku. Uz odličan servis uspeo je da se vrati ispred Hamiltona koji je isti obavio krug kasnije i to uz tada najbrži krug trke. Razlika je bila 4.6 sekundi.

Nakon vozača Mercedesa i Fetel je otišao na servis ali su mehaničari imali problema pri šrafljenu zadnjeg desnog točka. Masa je nakon Fetelovog servisa od 13 sekundi preuzeo treću poziciju i uspeo da je odbrani, naročito u završnih desetak krugova kada ga je Fetel sustigao.

U međuvremenu i Hamiltonu je dodeljena kazna od 5 sekundi, pošto je na izlasku iz boksa prešao preko linije koja razdvaja trkački deo staze od izlazne putanje, a sve u pokušaju da što brže dođe na trkački deo. Kazna od 5 sekundi dodatno je umanjila Hamiltonove šanse za pobedu.

Sredinom trke i Grožan je odustao iz trke zbog problema sa menjačem na njegovom Lotusu E23.

Kazna za Hamiltona nije uticala na raspored. Uz dodatih 5 sekundi Hamilton zaostaje 8.8, i ima prednost od desetak u odnosu na trećeplasiranog Masu.

Dobar tempo Vilijamsa potvrdio je i petoplasirani Botas koji je imao tokom trke imao dosta borbi sa vozačima Fors Indije, Toro Rosa i Lotusa. Upravo iz njega je Niko Hilkenberg iz Fors Indije, praćen Maldonadom iz Lotusa i Ferštapenom iz Toro Rosa.

Na devetom mestu trku je završio Perez u drugoj Fors Indiji, a poslednji raspoloživi bod uzeo je vozač domaćeg Red Bula.

Nasr u Zauberu ipak nije imao tempo za osvajanje bodova, kao ni dvanaestoplasirani Kvjat u oštećenom RB11.

Markus Erikson je pored kazne imao i probleme sa bolidom. U jednom trenutku izgubio je snagu motora, a tim predložio proceduru za gašenje Zaubera C34. Skoro zaustavljeni bolid Šveđanin je ipak uspeo da pokrene i završi trku.

Poslednji vozač koji je završio Veliku nagradu Austrije je Roberto Meri iz Manor Marusije.

Bodovna razlika između vozača Mercedesa koji su glavni konkurenti za osvajanje titule, sada je 10 bodova u korist Hamiltona.

Rezultati Velike nagrade Austrije:

01 Niko Rozberg Mercedes 1:30:16.930

02 Luis Hamilton Mercedes 8.8

03 Felipe Masa Vilijams 17.5

04 Sebastian Vettel Ferrari 18.1

05 Valteri Botas Vilijams 53.6

06 Niko Hilkenberg Fors Indija 64.0

07 Pastor Maldonado Lotus 1 krug

08 Maks Ferštapen Toro Roso 1 krug

09 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

10 Danijel Rikardo Red Bul 1 krug

11 Felipe Nasr Zauber 1 krug

12 Danil Kvjat Red Bul 1 krug

13 Markus Erikson Zauber 2 kruga

14 Roberto Meri Manor 3 kruga

Trku nisu završili

Roman Grožan Lotus 36 krugova

Karlos Sajnc Toro Roso 36 krugova

Dženson Baton Meklaren 63 kruga

Vil Stivens Manor 70 krugova

Kimi Raikonen Ferari 71 krug

Fernando Alonso Meklaren 71 krug