Kultard: “Vozači više ne uživaju u trkanju”


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 10.06.2015.


Kultard: “Vozači više ne uživaju u trkanju”

©McLarenF1

F1 je tradicionalno viđena kao perjanica motosporta, u kojoj su vozači forsirani do svojih limita u speopštoj borbi. Međutim, poslednjih par godina to nije slučaj, gde je trka u Kanadi pravi primer pada u intenzitetu.

Najčešće poruke koje su vozači dobijali preko radia u Montrealu su dolazile od inženjera, sa sugestijama vozačima da čuvaju gorivo i ne forsiraju previše. Ove poruke su iritirale mnoge vozače, dok je Fernanda Alonsa nateralo da ih totalno ignoriše.

“Kada se nalaziš u sred borbe, gorivo ti nije prioritet”, ljutito je izjavio Španac nakon trke. “Nakon tri ili četiri opomene da čuvam gorivo, samo sam im rekao da me puste da se trkam i zabavljam se”.

Kultard veruje da vozači pate zbog činjenice da F1 sve više postaje puko menadžerisanje automobilom, umesto da služi za čisto trkanje.

“Čini mi se da je ovo najveći problem, da predstavlja samo srce žalbi kako F1 više nije ono što treba da bude, u smislu testiranja čoveka i mašine, biti na granici sve vreme”, napisao je Kultard u svojoj kolumni.

“Sport je od zauzdavanja divljih konja, koje su vozili Airton Sena, Alan Prost I Nigel Mansel, došao do vežbe upravljanja sistemom, koga je Alonso uporedio sa pilotiranjem putničkog aviona. Tužna realnost je da vozači ne uživaju u ovakvom trkanju, jer se njihovi limiti više ne stavljaju na probu”.

“Naravno, ne kažem da je lako voziti ovaj auto. Oni su i dalje najbrži i najsofisticiraniji trkački sistemi danas, samo nisu dovoljno teški”.

Kultard veruje da je nedostatak istinskog trkanja jedan od razloga što u F1 imamo veliki pad gledanosti.

“Naravno da vozači ne drže sve odgovore. Ali ako ne izazoveš najbolje momke, uskraćuješ i njih i publiku. Sećam se jedne trke u Montrealu, izlazio sam iz automobila i jedva sam video zbog dehidratacije. Ono što smo videli na trci u Kanadi, više priliči trkama izdržljivosti (endurance racing)”.

“F1 mora da bude sexy i da ima dašak opasnosti. U ovom trenutku, u opasnosti je jedino njen kredibilitet i tradicija. Nije tajna da neke staze već neko vreme gube svoju publiku i ne mislim da je to slučajnost”, upozorio je Škot.