Alonso objasnio zašto je odbijao da štedi gorivo


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 07.06.2015.


Alonso objasnio zašto je odbijao da štedi gorivo

©McLarenF1

Još jedna prilično teška trka za Meklaren. Oba vozača su odustala, prvo Alonso a potom i Baton, zbog problema sa izduvnim sistemom.

Međutim, ono što je obeležilo trku svakako je polemika između Alonsa i inženjera Meklarena. Tim je javljao Alonsu koji se borio sa rivalima da štedi gorivo i vozi sasvim drugačijim, mirnijim tempom, što je Španac odbijao.

Alonso je osvojio dve pozicije na startu ali je zatim počeo da gubi bitke sa rivalima zbog manjka brzine na pravcu i dominacije mahom Mercedesom pogonjenih bolida.

"Nije bilo frustracije, bio sam u borbi, a dobijao sam poruke da štedim gorivo, štedim gume uz još nekoliko opoominjućih poruka. Pustite me da se trkam kao prvo, jer je to dobro za moju motivaciju sada kada imamo rivale u blizini, a kasnije kada odmaknu možemo štedeti gorivo", razjasnio je situaciju Alonso nakon trke.

"Ima nekoliko delova trke, svaki za sebe zahteva posebne tehnike, štednju goriva ili štednju guma i u prvom delu trke se nisam slagao sa takvom strategijom jer su rivali bili oko mene. Bilo je zabavno, bio sam u odbrambenom stilu vožnje jer smo imali malu brzinu na pravcu da bi ikoga pretekli, više sam se branio nego napadao. Barem sam se dobro zabavio jer na kraju nismo morali da štedimo gorivo jer nismo završili trku".

Znamo situaciju, takva je - kakva je, a ono što treba da radimo je da se trudimo još više jer želimo da promenimo situaciju. Sve stvari koje vidim vezane za budućnost imaju smisla, vidim pozitivne znake da sve što dolazi ima smisla", rekao je Alonso.

Partnerstvu između Honde i Meklarena treba još vremena. Alonso je dodao da su problemi brojni i brojni, da su kritike mnogobrojne ali i da tim daje sve od sebe kako bi bio konkurentan što pre.

"Ove godine plaćamo cenu prve godine saradnje, imamo puno posla da uradimo, u suprotnom sada bi bio razmišljao o završetku trke na petom ili šestom mestu. Verujem u ovaj projekat. Uživam u novom iskustvu. Sve što sada radimo vidim da je povezano i daje mi optimizam za budućnost, a to nisam video ranije. Zbog svega toga, imam strpljenja", dodao je Španac.