I Maldonado se upisao


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 06.06.2015.


I Maldonado se upisao

©LotusF1

Njegova taktika se može opisati kao herojska. Prvi stint je trajao 17 krugova na super mekim gumama. Nakon toga "obuva" meke kojima je odvezao ostatak trke. To je 53 kruga. Iako je prema predviđanjima Pirelija maksimalni vek trajanja meke komponente guma najviše 45 krugova, Maldonado je malo uz sreću, ali svakako uz znanje dovezao bolid do karirane zastave. Tokom treninga i kvalifikacija sve je nagovešatavalo dobar ritam, ali imajući u vidu da je to Maldonado svi su rezultat uzeli sa rezervom. Ipak, Venecuelanac je pokazao svoje kvalitete, završio je trku na sedmoj poziciji sa, vidi čuda, 66,6 sekundi zaostatka, i 6 bodova na svom kontu.

Nekako izgleda kao da je njegova (Maldonadova) negativna karma prešla na drugi deo Lotusove garže. Roman Grožan je na jučerašnjim kvalifikacijama pokazao kvalitet koji poseduje, imao najbolje Q1 vreme, čak i ispred vozača Mercedesa. I trku je počeo odlično. Bio je u jednom trenutku na četvrtoj poziciji, ali onda se budi onaj Roman od pre dve sezone. U trenutku dok obilazi Vila Stivensa iz Manora ne obraća pažnju na vozilo koje obilazi već se usresredio na zadnju krivinu i zadnjim točkom udara u prednje krilo Stivensa i buši gumu. Naravno odmah odlazi u boks, koji mu je na njegovu sreću bio u nastavku i iznenađuje mehanicare koji mu montiraju meku konponentu pneumatika. Od taa kreće u poteru za bodovima i vremenom, jer je zbog incidenta dobio 5 sekundi kazne na vreme na kraju trke. Trku završava na desetoj poziciji iza Kvjata koji mu nije dozvolio da ga pretekne u završnim krugovima trke.

Ipak, ekipa Lotusa ima čemu da se nada jer ih čeka Red Bul Ring, staza slicne konfiguracije kao danšnja staza Žil Vilnev, na kojoj će moći da nastave da koriste potencijal njihovoh E23 hibrida koji ima tempo.

Ako oba vozača budu pokazala potencijal zajedno i u Austriji, rezultati će biti neizostavni.

Tekst: Miloš Nikolić