Rozberg pobednik Velike nagrade Monaka


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 23.05.2015.


Rozberg pobednik Velike nagrade Monaka

©MercedesAMGF1

Sreća ili splet okolnosti, nazovimo to kako god, uglavnom nakon nesmotrenog napada mladog Ferštapena 16 krugova pre kraja na tada desetoplasiranog Grožana došlo je do incidenta u kome se vozač Toro Rosa zakucao u barijeru u krivini San Devo. Do tada vodeći Hamilton odlazi na servis, čini se sada nepromišljen i izlazi na stazu iza Rozberga, a točak u točak sa Fetelom. Vozač Ferarija se nekako ugurao ispred i zauzeo drugu poziciju i takav poredak je ostao da kraja trke.

Inače trka je bila prilično mirna u većem delu. Na startu trke došlo je do kontakta Alonsa i Hilkenberga, zbog kog je Španac iz Meklarena na savom prvoim servisu odradio kaznu od pet sekundi. Alonso se ipak vratio među prvih deset ali je nekoliko krugova kasnije odustao zbog problema sa menjačem i kočnicama. Pored njega i pomenutog Ferštapena je iz trke je odustao i Maldonado i to prvi zbog problema sa kočnicama.

Dobru trku imali su i vozači Red Bula koji su završili na pozicijama 4 i 5. Kvjat je odmah na startu prestigao Rikarada i tu poziciju držao sve do restarta. Tim mu je onda javio da propusti Rikarda koji je prestigao Raikonena uz kontak sličan onom koji je imao Alonso sa Hilkenbergom. Australijanac je imao servis više i set svežih pneumatika poput Hamiltona koga je sustigao. Ipak zbog konfiguracije staze i uskuh ulica Monte Karla nije bio u mogućnosti da pretekne Hamiltona, te je na stratno ciljnom pravcu vratio poziciju Kvjatu.

Poziciju šest zauzeo je Kimi Raikonen u drugom Ferariju, dok je sedmi Perez iz Fors Indije. Fenomenalna taktika Forsa uz incident Grožana i Ferštapena doveli su do odličnog plasmana za pomalo posustali tim iz Silverstona.

Na poziciju osam plasirao se Dženson Baton i uzeo prve bodove za Meklaren. Tim je imao tempo, a saldo je mogao biti i veći da Alonso nije imao tehničke probleme.

Nakon nekoliko trka i Zauber uzima bodove za koje je osvojio Felipe Nasr. Poslednji raspoloživi bod uzeo je Karlos Sajnc iz Toro Rosa.

Hilkenberg je završio na prvommestu van bodova, Grožan je nakon incidenta na poziciji 12, praćen Eriksonom u drugom Zauberu.

Botas i Masa zauzeli su poziciji 14 i 15 u najlošijem izdamnju Vilijamsa ove sezone.

Poslednja dva vozača koja su završila trku su Meri i Stivens na pozicijama 16 i 17.

Rezultati Velike nagrade Monaka:

1 Niko Rozberg Mercedes 1:49:18.420

2 Sebastijan Fetel Ferari 4.4s

3 Luis Hamilton Mercedes 6.0

4 Danil Kvjat Red Bul 11.9

5 Danijel Rikardo Red Bull 13.6

6 Kimi Raikonen Ferari 14.3

7 Serhio Perez Fors Indija 15.0

8 Dženson Baton Meklaren 16.0

9 Felipe Nasr Zauber 23.6

10 Karlos Sajnc Toro Roso 25.0

11 Niko Hilkenberg Fors Indija 26.2

12 Roman Grožan Lotus 28.4

13 Markus Erikson Zauber 31.1

14 Valteri Botas Vilijams 45.7

15 Felipe Masa Vilijams 1 krug

16 Roberto Meri Manor 2 kruga

17 Vil Stivens Manor 2 kruga

Trku nisu završili:

Maks Ferštapen Toro Roso

Fernando Alonso Meklaren

Pastor Maldonado Lotus