VN Mađarske - Hungaroring: Najava


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 27.07.2011.


VN Mađarske - Hungaroring: Najava

©

Zahtevna staza, na kojoj je preticanje skoro nemoguće, što je veoma frustrirajuće za vozače, a jedino pravo mesto se ističe prva krivina nakon startne ciljne ravnine u koju se dolazi sa brzinom od 290km/h. Kako je preticanje veoma teško, tako su kvalfikacije od izuzetne važnosti za ovu trku.

Staza Hungaroring se nalazi dvadesetak kilometara severoistočno od Budimpešte, a na prvoj trci 1986. godine, slavio je Nelson Pike. Iako su karte u to vreme bile skupe, na stazi se okupilo oko 200 000 navijača.

Opisuje se kao dosadna staza, ali imali smo priliku da gledamo i neke od zanimljivih trka. Tako je 1990. godine Tjeri Butsen pobedio Ajrtona Senu za 0,3 sekunde, iako je Butsen vozio sporiji Vilijams, Sena nije mogao naći načina da ga prođe. Trka u sezoni 1997. bila je najzanimljivija te godine, Dejmon Hil u Erouzu je senzacionalno prošao pored Žaka Vilneva i Mihaela Šumahera, ali mu je pobeda izmakla zbog kvara na bolidu u zadnjem krugu, te je slavio Vilnev. Ipak najnezaboravnija pobeda je ona Nelsona Pikea 1989. godine kada je slavio startujući sa 13-e pozicije. Ipak ovo su retki trenuci u istoriji ove trke. Trku iz 2009. godine je zasenila nesreća Felipea Mase na drugom delu kvalifikacija u subotu, kada ga je u glavu pogodio dio sa bolida Rubensa Barikela, pri čemu se Masa onesvestio i udario u zaštitnu ogradu.

Najviše pobeda ima Mihael Šumaher četiri, a sledi Sena sa tri, te Pike, Vilnev, Hakinen i Hamilton sa dve. Kod konstruktora najviše pobeda ima Meklaren 9, Viliams 7 i Ferari 5.

Prošle godine je slavio Mark Veber, ispred Fernanda Alonsa i Seba Fetela.

Vozi se 70 krugova na stazi dugoj 4 381m, pri čemu se ukupno odveze 306 kilometara i 630 metara. Kvalifikacije i trka se voze u subotu i nedelju u standardnom terminu od 14.00 časova, a prognoza je kiša i oblačno vreme, te bi moglo da bude zanimljivo i ovaj vikend.