Horner: Sezona skoro da je otpisana


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 10.05.2015.


Horner: Sezona skoro da je otpisana

©RedBullF1

Tim iz Milton Kinsa ima prilično težak start sezone, a po performansama se uklapa u prosek, dok su Mercedes, Ferari, pa čak i Vilijams prilično izvan domašaja. Najbolje rezultate ove godine ostvario je Danijel Rikardo, dva puta šesto mesto, a li su na Velikoj nagradi Španije oba vozača Red Bula imali krug zaostatka za pobednikom.

"Nije prijatno učestvovati u trci u kojoj ste samo tu, vozite u krug ali se ne trkate. Želimo da se vratimo u vrh. Frustrirani smo jer situacija nije u potpunosti u našim rukama. Oslanjamo se na partnere (Reno)", rekao je Horner novinarima nakon trke u Španiji.

Horner se osvrnuo na Reno koji je svakako podbacio po pitanju agregata za tekuću sezonu, kako po pitanju preformansi, tako i po pitanju pouzdanosti. Francuski proizvođač je pod velikim kritikama od strane Red Bula zbog nemogućnosti da proizvede agregat koji će timu omogućiti da se umeša u borbu na vrhu grida. Da stvari budu gore motor je nepouzdan, pa Rikardo koristi trenutno četvrti agregat, što znači da su kazne za korišćenje prekobrojnih agregata neizbežne u nastavku sezone.

Rikardo je propustio dobar deo slobodnih treninga u Španiji jer je Reno zatražio da se čuva motor. Ipak, Horner je ubeđenja da francuski proizvođač treba da se fokusira na performanse.

"I onako smo na niskom nivou po pitanju pouzdanosti, da bude iskren, godina je skoro otpisana. Moramo da poboljšamo performanse čak i ako treba da upotrebimo 20 agregata. Bolje je naučiti i napraviti progres za sledeću sezonu. Lakše je napraviti brz motor pouzdanim, nego napraviti pouzdan bolid brzim, tako da je naša filozofija da se radi na performansama."

"Mislim da u Renou znaju gde je deficit. Pitanje je kako će stvari ispraviti. Puno stvari imaju u planu za naredni period, takođe i za malo kasniji, sve je u fazi rada i razvoja. Mislim da razmatraju nekoliko različitih scenarija i rešenja ali da još nemaju definitivan pravac. Nadam se da će uskoro definisati puno toga jer na polju razvoja agregata stvari se odvijaju duže nego na polju razvoja šasije", rekao je šef Red Bula.