Merdeced ipak prebrz - Fetel "tek" treći


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 09.05.2015.


Merdeced ipak prebrz - Fetel "tek" treći

©FerrariF1

Fetel je pored karirane zastavice prošao čitavih 45 sekundi iza Nika Rozberga i to je najveća razlika između Mercedesa i Ferarija ove godine. Tokom prva 2 dela trke je uspešno držao Hamiltona iza sebe, sve do trenutka kada se Britanac odlučio na tri zaustavljanja, što je promenilo tok trke.

"Držali smo se dosta dobro, imao sam odličan start i odmah sam pretekao Luisa", rekao je Fetel. "Dobro smo uradili kada smo ga pokrili kod prve zamene pneumatika, to je bila odlična odluka. Ali tada se on prebacio na 3 zaustavljanja i nakon toga su postali prebrzi pa nismo mogli da pratimo njihov tempo. Treći stepenik je najviše što smo danas mogli i zadovoljan sam automobilom i rezultatom. Pogotovo me je oduševilo da vidim toliko Ferarijevih navijača i zastava."

Fetel se našalio na svoj račun zbog gužve na stazi nakon drugog zaustavljanja, što ga je naljutilo dok je bio u kokpitu.

"Smatram da kao trkački vozač treba da se žališ na stvari koje ti smetaju, pogotovo ako si Nemac. Uradili smo sve što smo mogli, očigledno da prolazak kroz "saobraćaj" nikad nije lak, ali na kraju krajeva, svima je isto. Nekad imaš više sreće a nekad malo izgubiš", osvrnuo se Fetel.

Sa druge strane, skroz drugačija priča. Finac se žali kako je žrtvovao svoj tempo zarad Ferarija ovog vikenda, što za posledicu ima malo lošiji rezultat nego prošli put.

Kimi nije bio zadovoljan novim delovima tokom slobodnog treninga u petak, a koji su instalirani za ovaj vikend. Zbog toga se vratio na stare specifikacije, što mu je donelo tek sedmu poziciju u subotu. Ova odluka je otvorila Ferariju vrata za poređenje podataka sa njegovog bolida i sa auta timskog kolege, koji je zadržao nove delove.

"Dosta smo naučili poredeći dva različita automobila juče i danas, te sam siguran da ćemo videti stabilniji i balansirani auto uskoro", rekao je Kimi. "Nekad je ovo jedini način za proveru unapređenja, ako imate 2 različita auta i posmatrate rezultate na istoj stazi. Juče sam prihvatio taj rizik i malo žrtvovao svoje performanse. Ako nešto možemo da naučimo iz ovoga, uspećemo da ubrzamo auto i podignemo tempo, što će nam sigurno pomoći."

Kimi je prokomentarisao i dosta veliku prednost Mercedesa, što se nije do sada dešavalo ove sezone. Međutim, rekao je da rezultat na jednoj trci nije pravi pokazatelj tempa.

"Očigledno je da sam danas vozio svoju trku. Na trenutke sam mogao da vidim šta se dešava na vrhu i čini se da su dalje nego što su do sada bili. Ceo vikend na ovoj stazi je bio težak i verovatno imaju više snage i veći prednji potisak nego mi. Sklop ovoga može lako da napravi veliku razliku, više nego obično."

"Treba da se fokusiramo na sledeću trku i vidimo šta moćemo da popravimo, šta smo danas naučili. To će nam pomoći da na autu ostavimo samo dobre stvari. Rezultat očigledno nije onaj koji smo hteli, ali nije ni katastrofa i znamo šta su nam dalji koraci", završio je Kimi.