Rozberg trijumfovao u Španiji


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 09.05.2015.


Rozberg trijumfovao u Španiji

©MercedesAMGF1

Rozberg je odbranio pol poziciju a hamilton izgubio svoju od Fetela do prve krivine. Britanac se onda dao u poteru za vozačem Ferarija ali je na Katalunji preticanje jako teško pa je tim morao da promeni taktiku i kroz novu taktiku servisa pokuša do povrati izgubljenu poziciju.

Hamilton je prvi otišao na servis ali zbog sporijeg rada u boksu nije uspeo da povrati poziciju. Rozberg je otišao na servis nakon Hamiltona i Fetela, a kada su svi vozači odradili servis imao je prednost od 7 sekundi. Hamilton je i dalje jurio Fetela ali je javio da je "nemoguće" obići vozača Ferarija pa je u 33. krugu prienjen plan B, strategija od tri servisa. Svežije gume i nešto bolji tempo pomogao je da do kraja trke povrati poziciju.

Dok je hamilton rešavao probleme nastale slabijim startom, Rozberg je u 45 krugu otišao na drugi servis i mirno priveo trku kraju. Pobeda Rozberga smanjila je razliku između njega i Hamiltona na 20 bodova.

Velika borba vodila se između Botasa i Raikonena za četvrtu poziciju. Ipak, Finac iz Vilijamsa je uspeo da odbrani startnu poziciju u desetak završnih krugova koliko su trajali napada vozača Ferarija.

Šeto mesto zauzeo je Felipe Masa u drugom Vilijamsu. Brazilac je poslednji od vozača koji je u krugu sa pobednikom trke.

Rikardo u Red bulu je sedmi, ali je Australijanac krug iza pobednika trke.

Osmo mesto zauzeo je Roman Grožan iz Lotusa, dok je deveti domaći vozač Karlos Sajnc. On je u poslednjem krugu uspeo da prestigne Kvjata iz red bula koji je uzeo poslednji raspoloživi bod.

Prvi van zone bodova je Maks Ferštapen u drugom Toro Rosu.

Vozači Meklarena nisu imali uspeha u trci kao na kvalifikacijama. Alonso je imao dobar tempo u trci i bio u izglednoj šansi da se bori za deseto mesto koje nosi bodove ali su kočnice na njegovom Meklarenu otkazale. Nakon problema pri ulasku u jednu od krivinaotišao je preširoko ali je uspeo da se vrati na stazu i ode u boks. Pri zaustavljanju bolida promašio je zonu za servis jer su njegove kočnice popustile pa je morao da napusti trku. Baton je uspeo da završi trku ali je imao loš start i puno problema sa agregatom na koje se žalio timu tokom trke.

Pored Alonsa trku nije završio Pastoe maldonado iz Lotusa. On je dobar deo trke odvozio sa polomljenim bočnim desnim delom zadnjem krila, čiji su gornji deo mehaničari jednostavno odlomili jer je donji otkinut pri kontaktu sa klupskim kolegom Grožanom u ranoj fazi trke. Venecuelanac se dobro držao sve do završnice kada se i povukao iz trke. Igrom slučaja na trci u španiji Lotus je promovisao film "Pobesneli Maks", naslove "Mad Max" bio je na bokovima E23, a oštećeni bolid pomalo je asocirao na kreacije iz pomenutog akcionog filma.

1 Niko Rozberg Mercedes 1:41.12.555

2 Luis Hamilton Mercedes 17.5s

3 Sebastijan Fetel Ferari 45.3s

4 Valteri Botas vilijams 58.4s

5 Kimi Raikonen Ferari 59.2s

6 Felipe Masa Vilijams 80.3s

7 Danijel Rikardo Red Bul 1 krug

8 Roman Grožan Lotus 1 krug

9 Danil Kvjat Red Bul 1 krug

10 Karlos Sajnc Toro Roso 1 krug

11 Maks Ferštapen Toro Roso 1 krug

12 Felipe Nasr Zauber 1 krug

13 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

14 Markus Erikson Zauber 1 krug

15 Niko Hilkenberg Fors Indija 1 krug

16 Dženson Baton Meklaren 1 krug

17 Vil Stivens Manor 3 kruga

18 Roberto Meri Manor 4 kruga

Trku nisu završili

Pastor Maldonado Lotus 21 krug

Fernando Alonso Meklaren 40 krugova